Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Machiajul la fetițe - ce spun psihologii

11 iul. 2023,, 00:30   Externe
2802 0

Fenomen periculos printre fetele sub 12 ani din întreaga lume. Un studiu recent arată că multe fete de gimnaziu se machiază aproape în fiecare zi ceea ce duce, în timp, la o stimă de sine scăzută. Psihologii spun că aceste fete vor crește cu probleme de comportament și vor fi permanent în competiție cu propria persoană.

Părinții din toată lumea se luptă cu un fenomen care ia amploare printre copilele sub 12 ani. Date recente arată că peste 80 la sută dintre fetițele sub 12 ani, folosesc zilnic produse de make-up.

Ana Maria este părinte și se machiază zilnic înainte de a pleca la muncă. Acest obicei l-a preluat și Ilinca, fetița ei de 12 ani, care se dă cu rimel, luciu de buze și fard.

„Am început lupta asta ca să zic așa: „Pot să mă machiez? Nu, nu poți. Dar măcar cu rimel? Nu, nu poți să te machiezi nici măcar cu rimel”. Mi-a trimis la un moment dat o filmare, un filmuleț cu o adolescentă care le explică copiilor exact cum să procedeze, să-și convingă părinții să le permită să folosească machiajul”, spune femeia, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Specialiștii vorbesc despre un pericol real pentru dezvoltarea emoțională a fetițelor. Pentru că se machiază atît de devreme vor avea probleme în viitor cu încrederea în ele. „Nu, nu, nu vreau să mă uit la asta, intru în depresie, nu vreau.” Asta va fi opinia lor, nu se vor putea privi în oglindă. Vor căuta mulți medici care să îi ajute să fie exact așa cum visează”, spune psihologul Radu Leca.


Produsele de make-up pot fi dăunătoare pentru ten și ochi.„Se poate întîmpla ca pacienții să vină cu șalazioane sau cu orjelete, adică acele clasice ulcioare, dar vorbim și despre lucruri cronice, respectiv blefarita sau inflamația pleoapelor”, afirmă oftalmologul, Roxana Cozubaș.

„Dermatită a feței sau a buzelor, alergii, iritații. Pot apărea în timp efecte cancerigene, întreruperea lanțului endocrinologic, care în timp va avea efect și asupra funcției reproducătoare și poate afecta și dezvoltarea neurologică a copilului”, atenționează și der,atologul, Manuela Ravescu.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?