Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Infrastructura energetică din UE trebuie modernizată

29 ian. 08:45   Externe
1948 0

Infrastructura energetică din UE trebuie modernizată prin interconexiuni între țările care se învecinează pentru a crește capacitățile în materie de energie durabilă ale Uniunii, a stabilit Comitetului Economic și Social European (CESE).

Sesiunea plenară din ianuarie a Comitetului Economic și Social European (CESE) a găzduit o dezbatere privind planificarea infrastructurii energetice, subliniind că rețelele transnaționale de energie electrică și de gaze sînt esențiale pentru coeziunea Uniunii și că ele trebuie consolidate prin investiții specifice.

Fluxurile energetice transfrontaliere sînt esențiale pentru furnizarea de energie electrică și gaze către diferitele state membre ale UE. Aceasta înseamnă că infrastructura energetică trebuie modernizată prin interconexiuni între țări vecine, pentru a crește capacitățile în materie de energie durabilă ale Uniunii.

Avizul CESE solicitat de Președinția belgiană a Consiliului UE și adoptat în sesiunea plenară a Comitetului din 18 ianuarie 2024, transmite un mesaj clar cu privire la această chestiune.

UE ar trebui să acorde o atenție deosebită dezvoltării rețelelor și se impun investiții substanțiale pentru a stimula economia europeană și a crea locuri de muncă de înaltă calitate, care să respecte mediul.


„CESE consideră că, pentru a realiza tranziția verde și autonomia energetică strategică, este esențial să facem o schimbare structurală a sistemului nostru energetic”, a declarat președintele CESE, Oliver Röpke, în cursul dezbaterii care a avut loc odată cu adoptarea avizului.

„Ultimii doi ani au fost caracterizați de criza energetică, care a afectat mijloacele de subzistență ale cetățenilor europeni și a condus la o creștere a costului vieții. Acum este momentul să abordăm efectiv aceste probleme care alcătuiesc însăși structura sistemului energetic al UE – începînd cu rețelele noastre energetice”, a adăugat el.

Ministra energiei din Belgia, Tinne Van der Straeten, a subliniat că tranziția către o energie curată, pe care o fac necesară problemele climatice, este în prezent un imperativ economic și de securitate și că interconectarea a creat un sistem mai flexibil care ar putea echilibra variațiile geografice ale producției de energie eoliană și solară.

„Ambițiile Europei în materie de energie din surse regenerabile depășesc în prezent planurile sale în ceea ce privește infrastructura, motiv pentru care avem nevoie cît mai repede de aceste infrastructuri transeuropene, care trebuie să fie eficiente din punctul de vedere al costurilor, sigure, durabile și flexibile”, a declarat ea.

„Acesta este motivul pentru care Președinția belgiană a Consiliului UE a solicitat CESE să își aducă aportul la planificarea infrastructurii energetice transfrontaliere. Mulțumesc CESE pentru contribuția sa deosebit de valoroasă, care se va dovedi utilă în dezbaterea din cadrul Consiliului”.

Cine va suporta costurile acestui nou proiect

Thomas Kattnig, raportorul avizului, a subliniat importanța găsirii unui echilibru nou și mai bun între entitățile publice și cele private de pe piața energiei electrice, afirmînd că investițiile necesare ar trebui să provină atît din sectorul public, cît și din cel privat.

În numele Grupului „Organizații ale societății civile”, președinta Secțiunii pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) a CESE, Baiba Miltoviča, a subliniat că infrastructura de transport și distribuție a energiei nu poate fi tratată ca o facilitate obișnuită, și că ea ar trebui considerată un serviciu de interes general, atît pentru economie, cît și pentru populație.

Maria Nikolopoulou, membră a CESE, reprezentînd Grupul „Lucrători” al Comitetului, a avertizat cu privire la importanța mobilizării sectorului privat pentru finanțarea noului proiect, profiturile mari ale întreprinderilor energetice urmînd a fi utilizate astfel încît costurile ridicate să nu fie resimțite de consumatori.

Pentru Alena Mastantuono, membră a CESE, mai precis a Grupului „Angajatori” din cadrul Comitetului, dezvoltarea unei rețele energetice bine integrate, bazată pe interoperabilitate și inovare, nu reprezintă doar o necesitate, ci și o responsabilitate comună, care presupun o acțiune colectivă.

0
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?