X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

În Polonia, ucrainenii ajută la curățarea parcurilor din orașe

14 apr. 11:45   Război în Ucraina
2306 0

Ucrainenii continuă să facă curățenie în parcurile din orașele poloneze, pentru a le mulțumi pentru că au primit refugiați. Acțiunile de primăvară au avut loc în mai mult de 10 localități din țară.

Potrivit TRAVEL RBC-Ucraina, cu referire la NotesFromPoland, ucrainenii fac curățenie în parcuri, păduri și alte locuri publice din Polonia pentru a-și exprima recunoștința față de țară pentru primirea a mai mult de două milioane de refugiați.

Conform tradiției cunoscute sub numele de toloka, la sfîrșitul săptămînii ucrainenii fac curățenie în jurul caselor și în spațiile publice. Luna trecută, un grup de refugiați au adus această tradiție în orașul polonez Suwalki, unde au pus în ordine parcul local.

După sosirea refugiaților, această practică s-a răspîndit și în Polonia, iar recent au avut loc acțiuni similare în întreaga țară. În Wroclaw, aproximativ 50 de persoane colectau gunoi în jurul lacului, potrivit serviciului local de știri Nasze Miasto.

"Voi ne-ați ajutat pe noi și vrem și noi să facem ceva pentru voi", a spus unul dintre participanții la acțiune, Nicolai. Deși nu este refugiat și locuiește în Polonia de cîțiva ani, el a dorit totuși să-și exprime recunoștința pentru primirea acordată compatrioților săi care fug de război.


În Poznan, cîteva zeci de oameni au venit să restabilească ordinea în regiunea Rudka, relatează Gazeta Wyborcza.

"Aceasta este recunoștința noastră simbolică față de polonezi pentru ajutorul lor", a declarat Alexandr Șevcenko, un ucrainean care locuiește în Polonia de cinci ani.

O acțiune similară a fost organizată în oraș cu o săptămînă mai devreme.

"O astfel de curățenie o dată pe săptămînă, probabil, nu este mare lucru. Dar vrem să vă mulțumim. Am fost foarte bine primiți în Poznan", spune Lena Bondarenko. Ea locuiește în oraș de trei ani și recent și-a dus mama și sora din Ucraina.

Astfel de acțiuni au avut loc în trei păduri din apropierea Varșoviei, precum și în Cracovia, Gdansk, Katowice, Lodz, Szczecin, Bialystok, Lublin și Rzeszow.

Tradiția de ”subotnik” a apărut în Ucraina în urmă cu aproximativ un secol și apoi s-a răspîndit în alte țări din Europa de Est, inclusiv Polonia. Termenul "subbotnik" din Polonia a dispărut după căderea comunismului, iar în Ucraina o astfel de curățenie de primăvară este mai des numită nu subbotnik, ci toloka.

"Ieșit în stradă și în piețe familii întregi pentru a ne dedica timpul liber comunității locale. Și apoi ne întîlneam, discutam, ca la picnic", a adăugat Șevcenko.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав