X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

În Australia a fost descoperită o pictură rupestră cu o vechime de 17.300 de ani

28 feb. 2021,, 22:00   Externe
2662 0

Un desen cu o lungime de doi metri ce reprezintă un cangur, descoperit în regiunea Kimberley din statul Western Australia, a fost recunoscut drept cea mai veche pictură rupestră intactă din Australia, datînd din urmă cu 17.300 de ani, informează marţi Xinhua şi BBC.

Imaginile naturaliste ce prezintă animale reprezintă un subiect comun pentru cea mai veche formă de artă murală, transmite agerpres.ro.

Într-un studiu publicat marţi în Nature Human Behavior, o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Melbourne a datat cu radiocarbon 27 de cuiburi de viespi de noroi din zona a 16 picturi similare din Kimberley şi a stabilit că cea care reprezintă cangurul este cea mai veche pictură rupestră descoperită pînă în prezent în Australia.

Autorul principal al cercetării, doctor Damien Finch de la Universitatea din Melbourne a declarat că se întîmplă rar să fie găsite cuiburi de viespi de noroi atît în partea de deasupra cît şi în cea de jos a unei singure picturi, ceea ce ajută la stabilirea vîrstei minime şi maxime a operei de artă.

"Am datat cu radiocarbon cele trei cuiburi de viespi de la baza picturii şi trei cuiburi construite deasupra şi am stabilit, cu încredere, că pictura are o vechime cuprinsă între 17.500 şi 17.100 de ani, cel mai probabil 17.300 de ani", a spus Finch.


"Acest lucru face ca pictura să fie cea mai veche pictură in situ din Australia", a precizat cercetătorul.

Potrivit lui Finch, aceasta este o descoperire semnificativă, ce oferă informaţii despre lumea în care au trăit aceşti artişti antici, "perioada naturalistă extinzîndu-se pînă în ultima epocă de gheaţă, astfel încît mediul era mai rece şi mai arid decît în prezent".

Desenul, care măsoară doi metri, a fost pictat cu ocru roşu pe tavanul unui adăpost în piatră, notează BBC.

Doctor Sven Ouzman de la Universitatea din Western Australia a declarat că pictura rupestră va oferi ocazia unei mai bune înţelegeri a istoriei culturale a populaţiei indigene.

"Această imagine iconică de cangur este asemănătoare vizual cu picturile rupestre din insulele din Asia de Sud-Est datate cu mai bine de 40.000 de ani în urmă, ceea ce sugerează o conexiune culturală - şi sugerează existenţa unei arte murale şi mai vechi în Australia", a spus Ouzman.

În viitor, echipa de cercetători intenţionează să dateze şi alte cuiburi de viespi pentru a stabili o cronologie pentru pictura rupestră aborigenă din Kimberley.

La începutul acestui an, cercetătorii au descoperit pe insula Sulawesi din Indonezia cea mai veche pictură rupestră din lume ce înfăţişează un animal, o reprezentare în mărime naturală, cu o vechime de 45.000 de ani, a unui porc, aminteşte BBC.

Un desen asemănător unui "hashtag" utilizat în prezent, descoperit în Africa de Sud şi creat în urmă cu 73.000 de ani, este considerat cel mai vechi desen cunoscut.

Cissy Gore-Birch, care deţine funcţia de preşedinte al Corporaţiei Aborigene Balanggarra, a notat semnificaţia descoperirii picturii rupestre care reprezintă un cangur pentru populaţia aborigenă şi australieni. "Este important să nu se piară cunoştinţele şi poveştile indigene şi ca acestea să fie în continuare împărtăşite pentru generaţiile viitoare", a spus ea, citată de BBC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?