COVID-19 în MOLDOVA

Grecia: Remaniere guvernamentală pentru o mai bună gestionare a pandemiei de COVID-19

Grecia: Remaniere guvernamentală pentru o mai bună gestionare a pandemiei de COVID-19

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a operat o mini remaniere guvernamentală, aceasta survenind la puţin mai mult de un an după preluarea atribuţiilor de către actualul executiv elen, cu scopul îmbunătăţirii gestionării crizei din sănătate şi a fondurilor europene, a anunţat marţi purtătorul de cuvînt al acestuia, potrivit AFP.


Stelios Petsas a calificat această remaniere, care vizează 12 persoane, o 'ameliorare operaţională' a guvernului, transmite agerpres.ro.

Printre obiectivele sale: 'gestionarea creşterii fondurilor europene' şi 'consolidarea organizaţională' a Ministerului Sănătăţii, a adăugat purtătorul de cuvînt al guvernului, într-o alocuţiune televizată.

Premierul a numit noi viceminiştri la sănătate, securitate socială şi protecţia mediului şi a promovat doi responsabili la rang de miniştri adjuncţi.

În total, 12 persoane au intrat în guvern sau au fost promovate.

Mitsotakis a numit un ministru adjunct şi un secretar de stat însărcinat cu supervizarea fondurilor europene şi respectiv a turismului.

Grecia, pînă acum relativ neatinsă de pandemie, a înregistrat o recrudescenţă de noi cazuri de contaminare, cu o rată zilnică a noilor infecţii apropiată celei din aprilie, oficialii eleni acuzând afluenţa de persoane în cluburi şi la diverse reuniuni.

De la 1 iulie, peste 340 de noi cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate printre cei circa 1,3 milioane de călători care au intrat în Grecia, potrivit agenţiei de protecţie civilă. În total, peste 4.700 de cazuri şi 210 decese au fost înregistrate în Grecia de la debutul pandemiei şi pînă în prezent.

Remanierea guvernamentală vizează de asemenea ameliorarea gestionării ajutorului european pe care Grecia îl va obţine în cadrul planului UE de relansare post-COVID-19 în valoare totală de 750 de miliarde de euro, adoptat de liderii europeni luna trecută. Grecia ar urma să primească 32 de miliarde de euro din aceste fonduri, potrivit Băncii Greciei.

Dar banca prognozează o recesiune economică de 5,8%, mai ales din cauza impactului pandemiei asupra turismului, veniturile obţinute de acest sector fiind vitale pentru economia greacă, reprezentînd aproape un sfert din PIB.

O remaniere guvernamentală era aşteptată încă din iunie în Grecia, cînd premierul conservator a evocat 'corecţii' în cadrul guvernului său în timpul unei vizite în Israel.

Cota de popularitate al partidului lui Mitsotakis nu depăşeşte 14% în sondajele de opinie.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load