Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Germania: Social-democraţii, ecologiştii şi liberalii au semnat acordul pentru formarea noului guvern

7 dec. 2021,, 22:30   Război în Ucraina
1687 0

Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Liber-Democraţii (FDP) din Germania au semnat marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care va permite instalarea unui nou guvern la Berlin în această săptămînă, informează DPA.

Liderii celor trei partide - cunoscute drept ''coaliţia semafor'', ţinînd cont de culorile oficiale ale acestor formaţiuni politice - s-au reunit la ora locală 09:00 (08:00 GMT) la complexul Futurium, din centrul Berlin, pentru a parafa acordul.

Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, este etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămîni.

Noua coaliţie guvernamentală este condusă de liderul SPD Olaf Scholz, care va prelua funcţia de cancelar, deţinută în ultimii 16 ani de conservatoarea Angela Merkel, care a decis să se retragă din viaţa politică.

''Aceasta trebuie să fie dimineaţa unui nou început'', a spus liderul social-democrat după semnarea acordului. El a salutat viteza cu care cele trei partide au încheiat tratativele şi a subliniat că gestionarea crizei cauzate de COVID-19 va presupune în primul rînd forţa deplină a noii coaliţii.

Potrivit thelocal.de, co-liderul Verzilor Robert Habeck, care va conduce noul Minister al Mediului şi Energiei, a accentuat că obiectivul este ''un guvern pentru poporul Germaniei''. Habeck a adăugat că provocarea noului executiv de la Berlin va fi aducerea neutralităţii climatice şi a prosperităţii în cea mai mare putere industrială din Europa şi în cea de-a patra mare economie a lumii.

Liderul FDP Christian Lindner a afirmat că ultimele săptămîni au fost despre discuţii, iar acum este timpul pentru acţiune. ''Din această săptămînă vrem să lucrăm pentru a face progrese. Nu ne facem iluzii, ne confruntăm cu mari provocări'', a spus el.

Verzii au fost ultimii dintre cele trei formaţiuni care au aprobat textul acordului de coaliţie, printr-un vot intern desfăşurat luni, după ce SPD şi FDP au făcut acelaşi lucru la finalul săptămînii trecute.

Olaf Scholz ar urma să fie ales miercuri de Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) în funcţia de cancelar, iar în aceeaşi zi membrii executivului vor depune jurămîntul şi îşi vor prelua oficial mandatele.

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obţinut 27,5% din voturi, devansînd blocul conservator format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obţinut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi.Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав