Fostul cancelar german a explicat anexarea Crimeii la Rusia prin extinderea NATO

17 ian. 2021,, 13:33   Război în Ucraina
8445 0

Fostul cancelar al Germaniei, Președintele Consiliului de administrație al Rosnefti și șeful Comitetului acționarilor Nord Stream AG, Gerhard Schroeder, a declarat într-un interviu acordat publicației Spiegel că reunificarea Crimeii cu Rusia s-a datorat extinderii NATO.

El a amintit că, cu mult înainte de evenimentele din 2014, țările din Europa de Est au aderat la Alianța Nord-Atlantică și că acesta a fost dreptul lor suveran de a decide dacă să se alăture UE sau NATO, transmite ria.ru.

"Este dreptul lor <...> Însă totul nu s-a încheiat cu aceasta, apoi discuția a mers într-o altă direcție – în primul rînd din cauza Americii — despre acceptarea Georgiei și a Ucrainei în NATO. Acest lucru nu a fost altceva decît o strategie de încunjurare a Rusiei, care atunci era mult mai deschisă pentru a coopera cu Europa, dar și cu NATO", a spus Schroeder.

În același timp, ex-cancelarul a numit realipirea Crimeii la Rusia "o încălcare a dreptului internațional".

"Această afirmație nu abordează problema cauzei. Se presupune că Ucraina ar fi aderat la NATO, așa cum dorea America. Atunci Sevastopol, unul dintre cele mai importante porturi maritime din Rusia s-ar fi pomenit pe teritoriul alianței occidentale", a adăugat el.


În ceea ce privește metodele de presiune internațională, fostul cancelar consideră că sancțiunile sînt un instrument ineficient, mai ales că nici un președinte rus nu va returna Crimeea Kievului.

În situații problematice, el a îndemnat la dialog.

"Numai în cele mai rare cazuri, se poate apela la presiune. Este vorba despre găsirea soluțiilor prin dialog", a spus ex-cancelarul.

Schroeder s-a pronunțat deja pentru anularea sancțiunilor antirusești, subliniind că cooperarea cu Moscova este deosebit de necesară în situația economică actuală.

Crimeea a devenit regiune a Rusiei în martie 2014, în urma unui referendum desfășurat în urma unei lovituri de stat în Ucraina. Pentru reunificarea cu Rusia s-au pronunțat 96,77 la sută dintre alegătorii din Crimeea și 95,6 la sută dintre locuitorii din Sevastopol. Ucraina consideră peninsula teritoriul său, dar ocupat temporar. Moscova a declarat în repetate rînduri că locuitorii Crimeei au luat o decizie democratică, în deplină conformitate cu dreptul internațional și statutul ONU. Potrivit lui Vladimir Putin, problema Crimeei este închisă definitiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?