Preşedintele stiri: 3021

Fiul defunctului dictator Ferdinand Marcos şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Filipinelor

5 oct. 22:00   În lume
1254 0

Fiul defunctului dictator filipinez Ferdinand Marcos, care poartă acelaşi nume ca tatăl său, a anunţat marţi că îşi va depune candidatura la preşedinţia Filipinelor pentru alegerile de anul viitor, relatează AFP.

Ferdinand Marcos Jr. (64 de ani), cunoscut în popor drept 'Bongbong', care a susţinut controversatul 'război împotriva drogurilor' al preşedintelui Rodrigo Duterte şi a pledat în favoarea pedepsei cu moartea pentru traficanţi, a făcut anunţul privind candidatura sa într-o transmisie live pe Facebook, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Îmi anunţ astăzi intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al Filipinelor la viitoarele alegeri din mai 2022", a declarat Ferdinand Marcos Jr., alăturîndu-se astfel unui număr în creştere de concurenţi la succesiunea preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte.

"Voi readuce în ţara noastră un leadership care unifică", a mai spus el.

Un recent sondaj efectuat de PulseAsia Research îl plasa pe Marcos Jr. pe poziţia a doua în preferinţele alegătorilor, în urma Sarei Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu.

Celebrul pugilist Manny Pacquiao şi faimosul primar al Manilei, Francisco Domagoso, sînt de asemenea în cărţi.

Reuters aminteşte că Marcos Jr. s-a implicat în politică - ca guvernator de provincie, membru în Congres şi senator - de la revenirea sa din exil în 1991, după răsturnarea tatălui său de la putere în 1986.

Publicaţia The Philippine Star a anunţat prima marţi planul lui Marcos Jr. pe conturile sale oficiale de social media, dar avocatul lui Marcos, Vic Rodriguez, a provocat un moment de suspans în cursul dimineţii, afirmînd că nu s-a luat încă o decizie finală.

Marcos Jr. a depus marţi jurămîntul în calitate de preşedinte al unui partid politic, care l-a nominalizat anterior drept candidat la preşedinţie.

Marcos Jr. a candidat fără succes la vicepreşedinţia ţării în 2016. Înscrierea sa în cursa prezidenţială ar constitui un eveniment într-o ţară unde mulţi încă nu şi-au revenit după perioada legii marţiale din anii 1970 sub dictatura lui Marcos senior.

Familia a căutat mult timp să-i refacă imaginea şi a negat în mod repetat acuzaţiile privind deturnarea a miliarde de dolari din averea statului pe vremea cînd Marcos senior se afla la putere, al cărui regim a căzut în urma revoltei declanşate de mişcarea "Puterea Oamenilor" în anii 1980.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X