Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Estonia vrea să-și retragă semnătura de pe Acordul privind frontiera cu Rusia

3 mai. 2022,, 15:00   Externe
2943 0

Parlamentul Estonian intenționează să examineze propunerea Partidului Popular Conservator de a retrage semnătura de pe Acordul privind frontiera de stat cu Rusia, relatează portalul Delfi.

În nota explicativă, deputații acuză Moscova de "atacuri ideologice și politice" asupra Tallinnului și de "ocuparea" mai mult de cinci la sută din teritoriul Estonian. În plus, susțin ei, dacă în noul acord de frontieră nu va exista continuitate a Tratatului de pace de la Tartu din 1920, acest lucru nu va permite Estoniei să primească despăgubiri pentru teritoriile care i-au aparținut în perioada interbelică.

"Acest pas (retragerea semnăturii - n. red.) ar permite Rusiei să se așeze la masa de negocieri și să ia drept punct de plecare pentru soluționarea ulterioară, continuarea Tratatului de pace de la Tartu", spun autorii documentului.

Între Estonia și Rusia nu există o frontieră stabilită legal. În 2005, părțile au semnat un tratat de frontieră, dar la ratificare, Estonia a inclus în preambul o referire la Tratatul de pace de la Tartu, pe baza căruia a fost stabilită frontiera înainte de război. Moscova a considerat acest lucru drept o încercare de a-și rezerva în viitor dreptul la revendicări teritoriale și și-a retras semnătura.

Tratatul de pace de la Tartu a fost semnat la 2 februarie 1920. Astfel, Rusia Sovietică a devenit primul stat din lume care a recunoscut independența Estoniei. Acordul a stabilit linia de frontieră de stat, iar o parte din ținuturile native rusești au fost transferate Estoniei: Ivangorod cu raionul adiacent (acum Ivangorod din regiunea Leningrad) și cea mai mare parte a regiunii Peciora (acum raionul Peciora din regiunea Pskov). În 1944, aceste teritorii s-au întors în componența RSFSR.


Tallinn numește Tratatul de la Tartu un document fundamental care confirmă suveranitatea Estoniei, în timp ce Rusia îl consideră un document istoric, fără forță juridică.

În 2014, miniștrii de Externe ai celor două țări au semnat un nou Acord privind frontiera de stat, dar Estonia nu a ratificat-o nici pînă în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?