Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Coșmarul din Australia a reînceput

2 feb. 2020,, 13:01   Externe
3071 0

Canberra este în stare de alertă. Șase incendii de vegetație au izbucnit în apropierea capitalei federale a Australiei.

Flăcările înaintează cu repeziciune. Sînt atît de puternice, încît pompierii nu le mai pot controla și le-au cerut locuitorilor din anumite zone să se refugieze în adăposturi. Peste 35 de mii de hectare de pădure și vegetație de savană ard. Focul este alimentat de vînt și caniculă. Iar meteorologii au anunțat că un nou val de căldură va afecta sudul Australiei.

Imaginile arată pe de o parte amploarea noilor incendii de vegetație, pe de altă parte ne dau o idee despre cît de repede evoluează situația din teren și cît de dificil le este pompierilor să intervină, iar pentru autorităților să evacueze toată lumea la timp și în siguranță.

„Ne-am adaptat strategia, în pas cu evoluția incendiului. Acționăm pe două planuri: aerian și de la sol, pentru a controla focul, în special incendiul care avansează dinspre Muntele Tennent, acționăm acolo unde începe zona de savană. Este mult prea periculos pentru pompieri în acele zone izolate și de aceea așteptăm ca flăcările să ajungă în cîmp deschis”, a explicat Georgeina Whelan, reprezentant al serviciilor de urgență din Canberra.

Viral. Pompierii, surprinși de furia focului

Cît de mare este pericolul la care se expun pompierii se poate vedea și din această înregistrare, viralizată pe rețelele de socializare. Acești pompieri aflați într-o scurtă dar binemeritată pauză pentru a analiza planurile de a aduce focul sub control, realizează la un moment dat că ei înșiși se află în calea unui imens val de foc. Dacă în prima parte a înregistrării, se vede doar fum, iar acesta pare suficient de departe pentru a nu-i pune în pericol pe pompieri, în doar cîteva minute peisajul se schimbă radical, de fapt înfiorător. Flăcările cuprind zona cu o viteză și o forță în fața cărora în mod evident nicio ființă vie, om sau animal, nu are șanse de supraviețuire dacă nu poate fugi sau nu găsește un adăpost subteran.


De unde această virulență a focului, dincolo de caniculă? Explicația vine de la autorități.

„Focul este atît de intens, încît își generează propriul model meteorologic. Combinat cu direcția în care bate vîntul, se ajunge la această intensitate a incendiului”, a explicat Georgeina Whelan.

Potrivit oficialilor australieni, incendiile care avansează acum în districtul capitalei federale Canberra sînt cele mai grave din 2003 încoace, adică acum aproape două decenii. Atunci au existat și victime umane și de aceea autoritățile încearcă cu disperare să țină focul departe de zonele locuite.

Cea mai caldă vară australă

Temperaturile la Canberra au atins sîmbătă un nou record pentru luna februarie. Sîmbătă, termometrul a urcat la 42,7 grade Celsius, un record care îl depăşeşte pe cel stabilit în februarie 1968 (42,2 grade). Această temperatură este, de asemenea, a treia ca mărime înregistrată în oraş indiferent de lună.

Cu recordurile înregistrate în ianuarie şi decembrie, vara australă 2019-2020 va fi cea mai caldă observată pînă în prezent, sînt de părere specialiștii.

Autorităţile sînt de părere că acest val de căldură, însoţit de vînt uscat, creează condiţiile propice incendiilor de pădure din anumite zone ale statelor New South Wales şi Victoria. Peste 80 de incendii sînt înregistrate în continuare în cele două state.

Temperatura din oraşul Richmond în New South Wales a atins sîmbătă 46,8 grade Celsius.

Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care devastează Australia începînd din septembrie. O suprafaţă de peste 100.000 de kilometri pătraţi, mai mare decît Portugalia, a fost redusă la cenuşă şi peste 2.000 de locuinţe distruse. Cercetătorii estimează că mai mult de un miliard de animale au fost ucise în incendii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?