Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

China: "Nicio putere externă nu poate interveni în problema Taiwanului".

29 iun. 2023,, 22:15   Externe
2578 0

Nicio putere exterioară nu poate interveni în rezolvarea problemei Taiwanului, deoarece aceasta ar duce la consecințe extrem de grave.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Apărării, Zhang Xiaogang, a declarat acest lucru joi, în cadrul unui briefing.

El a comentat cuvintele secretarului de stat american Anthony Blinken cu privire la menținerea status quo-ului în strîmtoarea Taiwan. "China trebuie să fie unită și cu siguranță va fi unită. Modul în care se va rezolva problema Taiwanului este o chestiune personală a poporului chinez și nicio forță exterioară nu poate interveni. [Această] tendință este ireversibilă, iar cel care se joacă cu focul va arde el însuși", a declarat Zhang Xiaogang.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Apărării a îndemnat Washingtonul să respecte principiul "o singură Chină", să "își îndeplinească obligațiile cu bună credință" și să nu sprijine "independența Taiwanului". "Nu poți spune un lucru și să faci altul", a spus Zhang Xiaogang. El a declarat că Armata Populară de Eliberare a Chinei va apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială și va "zdrobi în mod decisiv" planurile separatiste de secesiune a Taiwanului și tentativele de intervenție externă.

Blinken a efectuat o vizită în China în perioada 18-19 iunie. El a avut întîlniri cu ministrul chinez de externe Qin Gang, cu șeful Biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), cu Wang Yi, membru al Politburo al Comitetului Central al PCC, și cu președintele chinez Xi Jinping. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat vizitei, Blinken a declarat că SUA sprijină principiul "o singură Chină" în problema Taiwanului și se opune oricărei schimbări a status quo-ului. De asemenea, secretarul de stat a declarat că, în cadrul discuțiilor de la Beijing, a prezentat preocupările SUA cu privire la presupusele acțiuni provocatoare ale Chinei în strîmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei de Est și de Sud.


SUA au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwan în 1979 și au stabilit relații cu RPC. Deși recunoaște politica "O singură China", Washingtonul continuă să mențină contactul cu administrația de la Taipei și aprovizionează insula cu arme.

Taiwanul este condus de propria administrație din 1949, cînd rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) s-au refugiat pe insulă după ce au suferit o înfrîngere în războiul civil chinez. De atunci, Taiwanul păstrează steagul și unele alte atribute ale fostei Republici Chineze care exista pe continent înainte ca comuniștii să preia puterea. Conform poziției oficiale a RPC, care este susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Republica Moldova, insula este considerată una dintre provinciile Chinei.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?