Ce trebuie să știi despre recunoașterea facială

Ce trebuie să știi despre recunoașterea facială

Recunoașterea facială este tot mai prezentă în societatea de azi. Unii dintre noi folosim acestă tehnologie zilnic. Un spion dezvăluie cum lucrează și cum să o păcălești.


Recunoașterea facială nu mai ține de domeniul științifico-fantastic, ci este o tehnologie ce este folosită în prezent în foarte multe domenii și are foarte multe tipuri de aplicații. Poate cea mai întîlnită aplicație a acestei tehnologii este deblocarea telefonului prin recunoașterea feței utilizatorului.


Totuși, nu toate sistemele de autentificare facială funcționează la fel pe toate telefoanele. Unele au sisteme mai complexe (vezi iPhone), altele au sisteme simple ce pot fi păcălite și de o fotografie 3D. Britanicii de la publicația Express au vrut să afle cît de sigure sînt astfel de sisteme și cum pot fi păcălite.


Pentru asta au vorbit cu un agent aflat sub acoperire ce a explicat cum poți păcăli tehnologia. „Cred că pentru a păcăli acestă tehnologie, din ceea ce știu eu, ai nevoie doar de o pereche de ochelari mai mari, deoarece acești ochelari ți-ar acoperii ochii și sprîncenele”.


Ce ar trebui să știi despre recunoașterea facială


El a explicat că algoritmul funcționează colectînd diferite informații precum lungimea sprîncenelor, distanța dintre ochi, distanța dintre gură și ochi. „Tehnologia este grozavă, dar nu cred că toată lumea realizează cîte informații despre ei cedează și ce se întîmplă cu aceste informații”.


El mai spune că informațiile sînt stocate și la un moment dat cineva ar putea avea acces la ele. Acum lucrează la un caz ce implică partea întunecată a internetului (dark web) și spune că este uimit de ceea ce se poate găsi online. „Orice loc unde aceea informație este stocată poate fi abuzat. Odată ce ai dat informația este acolo, în lume”.


Ar trebui să-ți acoperi fața pe stradă sau să nu folosești astfel de sisteme de recunoaștere facială pe telefon? Agentul spune că pentru un om obișnuit nu ar trebui să fie o problemă deoarece dacă informațiile lui sînt colectate și folosite nu pot avea repercusiuni prea mari. „Depinde și ce informații consideri  că sînt confidențiale. Sunt unii oameni care nu au nicio problema ca pozele cu ei să se afle peste tot. Unii împărtășesc prea multe informații online, alții sînt foarte conservatori”.


Așadar, dacă nu vrei ca toată lumea să aibă acces la informațiile tale atunci ai grijă la ce împărtășești online și cu cine. Și nu te baza prea mult pe tehnologia de recunoaștere facială de pe telefon.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load