Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Belarus a prezentat dovezi ale participării lui Protasevici în războiul din Donbass

3 iun. 2021,, 11:25   Război în Ucraina
2859 3

Belarus a arătat dovezi ale participării fondatorului și redactorului-șef al canalului Telegram NEXTA, Roman Protasevic, în acțiunile militare din Donbass din partea armatei ucrainene. Acestea au fost incluse în filmul "Рейс "Афины—Вильнюс", publicat pe canalul YouTube al canalului de televiziune de stat ONT.

Autorii filmului susțin că Protasevici a participat la război în cadrul Batalionului naționalist voluntar "Azov", cunoscut pentru jafurile sale și alte crime. Relatarea este însoțită de un fragment de fotografie cu deținutul în uniformă militară, în care el apare în rînduri sau se pozează pe fundalul mașinilor de luptă.

Canalul ONT subliniază că Protasevici s-a aflat în Donbass nu ca jurnalist, așa cum spune el și susținătorii săi, ci în calitate de militar. Potrivit autorilor, el chiar a oferit un interviu anonim pentru Radio Liberty în acei ani. Cum au reușit să afle despre asta, în filmul nu se spune. ONT nu dă nici o referire la acel material, ci prezintă din el un citat, care este atribuit lui Protasevici.

"Sosirea mea la război este absolut bine gîndită și chibzuită. Deocamdată, din fericire, nu am regret nimic. Mai mult, aici, în război, i-am întîlnit pe cei mai buni prieteni, care sînt și frații mei de arme", spune eroul anonim al materialului.

În plus, în filmul ONT se spune că Protasevici a fost reținut din vina susținătorilor lui: autorii susțin că, înainte de apariția publicațiilor opozanților, serviciile speciale din Belarus nu știau că el se afla la bordul avionului Ryanair. Filmul se povestește și despre alte detalii ale aterizării de urgență a avionului și sînt arătate noi fragmente de la interogarea deținutului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?