X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Indemnizaţia unică pentru medicii şi farmaciştii care vor lucra în sate, mărită

19 feb. 2020,, 16:53  
1365 0

Guvernul, întrunit în şedinţă miercuri, 19 februarie, a aprobat modificarea Metodologiei acordării facilităţilor tinerilor specialişti cu studii medicale şi farmaceutice, plasaţi în cîmpul muncii în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Aceasta prevede că indemnizaţia unică pentru medicii tineri va fi majorată pînă la 120 de mii de lei, transmite Noi.md cu referire la Moldpres.

Potrivit deciziei executivului, facilităţile pentru această categorie socială vor constitui “indemnizaţia unică în mărime de 120 de mii de lei pentru medici şi farmacişti şi de 96 de mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii profesionale, care se achită în trei rate egale, a cîte 40 mii de lei şi, respectiv, a cîte 32 mii de lei, după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate”.

Potrivit prevederilor din 2017, indemnizaţia unică constituia 45 mii de lei pentru medici şi farmacişti şi 36 mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic mediu, ce se achita în trei rate egale, a cîte 15 mii de lei şi, respectiv, a cîte 12 mii de lei, după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate.

Motiv pentru majorarea indemnizaţiei unice pentru medicii şi farmaciştii care vor munci la sate este faptul că “în prezent sistemul naţional de sănătate din R. Moldova se confruntă cu o criză acută de personal medical calificat, care ar fi necesar ca să asigure întreg spectrul necesar de servicii medicale de calitate pentru populaţia Republicii Moldova”.


Totodată, se prevede că aceste măsuri vor “asigura continuitatea în managementul resurselor umane din sănătate la nivel naţional, sporirea atractivităţii pentru tinerii specialişti a locurilor de muncă din sistemul public naţional de sănătate al Republicii Moldova, vor avea drept efect angajarea personalului medical în sistemul public naţional de sănătate a ţării”.

Pentru plata indemnizaţiilor majorate, din contul bugetului de stat este planificată alocarea unor mijloace băneşti în cuantum total de 48,7 de milioane de lei pentru 1260 de beneficiari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?