X 

Valoarea leului moldovenesc pe piața valutară în viitorul apropiat

24 mai. 2019,, 16:50   Economie
2792 0

Cursul leului moldovenesc se va menține cu o posibilă depreciere ușoară şi lentă în raport cu euro și dolarul american, susţin dealerii valutari cu care a discutat joi corespondentul INFOTAG.

„Joi, dealerii Băncii Naționale (BNM) au vîndut $5 mil., fapt ce i-a liniştit pe participanții pieţei, aducîndu-i cu picioarele pe pămînt pe unii jucători care susţineau că moneda naţională se va deprecia. Odată cu intervenţia BNM, situația referitor la curs „s-a blocat”, aceasta va sta pe loc şi chiar posibil va scădea puţin, pentru ca mai apoi să revină lent la pragul de 17,98 MDL:$1”, a spus interlocutorul agenției.

Potrivit dealerilor, nimeni nu are nevoie de salturi bruşte în curs și, prin urmare, pînă la începutul verii, piața nu așteaptă fluctuaţii serioase în cursul de schimb.

„La mijlocul acestei săptămîni, totul a coincis în aşa fel, încît a apărut cererea de valută. Casele de schimb valutar au acumulat mulţi lei, în luna mai importatorii au făcut achiziţii mari de mărfuri pentru a le comercializa vara, iar oferta de numerar a scăzut. Dar, prin poziția sa activă pe piață, autoritatea de reglementare a risipit prognozele celor care nu au exclus apariția agiotajului odată cu apariţia cererii de valută, în urma căreia cursul de piaţă al leului moldovenesc ar putea să se deprecieze într-un ritm mai rapid”, menţionează dealerii.

Participanții profesioniști ai pieţei nu prognozează cererea de valută, considerînd că cursul nu va scădea brusc, iar cursul țintă pentru viitorul apropiat se va situa în intervalul de 17,95-17,98: $1.

„Ce se va întîmpla în perioada de vară cu cursul monedei naționale depinde de mai mulți factori, în primul rînd, de poziția autorităţii de reglementare pe piață, dacă va face intervenții valutare care să nu permită cursului leului moldovenesc să se schimbe brusc în toiul cererii”, presupun dealerii.

La această etapă, mulţi dintre ei nu văd deocamdată motive serioase care să amenințe cursul de schimb al monedei naționale, care va rămîne sub nivelul 18,00 MDL: $1. Însă nu este exclus că unii jucători vor afişa cursuri mai mari de acest prag psihologic, dar acest lucru nu va putea să formeze o tendință stabilă a cursului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?