X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Rusia a îndemnat Moldova să nu politizeze interacțiunea cu Gazprom

9 oct. 2022,, 17:30   Economie
4331 0

Moscova se așteaptă ca Chișinăul să-și îndeplinească obligațiile din contractul privind gazele cu Gazprom și să se abțină de la politizarea problemei furnizării de gaze rusești către Moldova.

Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat TASS de către directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe Alexei Polishchuk.

„Sperăm ca Moldova să-și îndeplinească obligațiile asumate prin contractul privind gazele și să se abțină de la politizarea interacțiunii cu Gazprom”, a spus el.

Polishchuk a subliniat că toate problemele aprovizionării cu gaze rusești către republică țin în exclusivitate de relațiile comerciale și de competența Gazprom.

„Voi observa doar că formula de calcul al prețului gazelor, stabilită prin contractul dintre SAD Gazprom și SA Moldovagaz, prelungit cu cinci ani în octombrie 2021, a mulțumit partea moldovenească în urmă cu un an. Cu toate acestea, anul acesta Moldovagaz a încălcat în mod repetat termenii contractului privind termenele de plată pentru livrări. Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de cererile partenerilor privind întîrzierile", a subliniat el.


Săptămîna aceasta, Gazprom a informat că în octombrie are capacitatea de a aproviziona Moldova cu doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi, deoarece SAD Naftogaz din Ucraina refuză să ofere tranzit integral. „Gazprom” a mai avertizat că are dreptul de a rezilia oricînd contractul de furnizare de gaze către Moldova din cauza încălcării grave a termenelor pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a „Moldovagaz”.

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat că nu există blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește gazele și că Gazprom încalcă contractul, furnizînd Republicii Moldova doar 70% din volumul de gaz pe care era obligat să-l asigure. Andrei Spînu a remarcat că Republica Moldova a plătit întotdeauna gazul, inclusiv în avans, iar întîrzierile la plată sînt cauzate de o creștere uriașă a prețului gazelor naturale. În ceea ce privește datoria istorică, după cum a remarcat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar printr-un audit independent. "Este în interesul Moldovei să plătească sume corecte și reale. Republica Moldova nu va plăti datorii care nu îi aparțin", a spus Andrei Spînu.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?