COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Recolta de poamă e mai mare decît pot primi vinăriile

Recolta de poamă e mai mare decît pot primi vinăriile

Anul acesta, din nou în Moldova, viticultorii oferă vinăriilor mai multă poamă decît au ele nevoie pentru programele de producție.

Criza supraproducției nu poate să nu afecteze prețurile la materiile prime în sensul reducerii acestora. De asemenea, o parte din poamă riscă să rămînă fără cumpărători, relatează point.md cu referire la logos.press.md.

De fapt, sezonul de recoltare și prelucrare a strugurilor care a început a scos la iveală probleme mai vechi ale ramurii, a căror soluționare nu mai poate fi amînată.


În ultimii ani, vinificația din Moldova a ales calea unei dezvoltări calitative, concentrîndu-se pe producția de vinuri cu indicație geografică protejată (IGP) și denumire de origine protejată (DOP). Pentru acesta e nevoie de anumite soiuri de struguri de elită cultivate pe plantații care îndeplinesc cerințele stricte ale zonei lor.

Valeriu Cebotari, consultantul principal al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat că mulți producători de struguri nici măcar nu întreabă prețul, doar cer să le fie primită poama, căci despre restul vor discuta mai tîrziu. "Cred că la fiecare întreprindere pot fi găsite containere pentru depozitarea vinului, dar nu puteți răsuci atît de tare mîinile producătorilor. Dacă vinul este de înaltă calitate, vor găsi unde să îl vîndă”, a spus Cebotari.

Cîteva întreprinderi au anunțat că în acest sezon vor reduce volumul de prelucrare a strugurilor în comparație cu anul trecut. Expertul-coordonator în domeniul vinificației, Elizaveta Breahnă, a explicat că, deocamdată, vinăriile primesc struguri. Prețurile depind de sort și calitate. În primul rînd, este primită poama de la gospodăriile partenere. Întreprinderile își desfășoară activitatea în conformitate cu programele lor deoarece ele știu cui vor vinde aceste vinuri. În caz contrar, de ce să cumpere struguri? Nimeni nu poate obliga pe nimeni să primească struguri pentru procesare. Cine are nevoie de soiuri ca Primul-Magaraci, Suholimanski, Aligote? Toate vinăriile caută soiuri autohtone.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load