"Războiul" judiciar dintre Anatolie Stati și Kazahstan nu s-a încheiat

20 aug. 2021,, 09:37   Economie
3259 0

Interminabilul război judiciar dintre Anatolie Stati şi părţile (Ascom, Anatolie şi Gabriel Stati etc.) contra Kazahstanului poate lua o nouă turnură.

Astfel la începutul lunii august, prin intermediul presei kazahe, Anatolie Stati a anunţat că intenționează să inițieze un nou proces împotriva Kazahstanului, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Motivul invocat este „încălcarea gravă de către Republica Kazahstan a obligațiilor sale legale internaționale de plată a hotărîrii arbitrale finale și obligatorii pronunțate în favoarea lui Stati şi părțile în decembrie 2013”.

E vorba de o decizie a Curţii de arbitraj din Suedia, prin care Kazahstanul a fost obligat să îi achite lui Anatolie Stati şi părţile, despăgubiri de circa jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercînd să demonstreze în instanţă că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plată a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.


Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuiască, transferînd-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior, un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

Astfel războiul judiciar dintre cele două părţi poate cunoaşte o nouă escaladare. Replica Ministerului Justiţiei din Kazahstan nu s-a lăsat mult aşteptată.

"Ministerul consideră că intenția lui Stati de a iniția un nou arbitraj va oferi Kazahstanului și Tribunalului de arbitraj posibilitatea de a examina în mod echitabil acest caz și de a examina toate dovezile infracțiunilor lui Stati", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Autorităţile kazahe amintesc aici de faptul cum auditorul companiilor lui Stati, KPMG Audit LLP, a decis în regim extraordinar să retragă în 2019 toate rapoartele sale de audit timp de 3 ani pregătite anterior pentru clientul său.

La fel sînt menţionate şi mărturiile depuse de Artur Lungu, fost director financiar şi adjunct al lui Anatolie Stati în cadrul grupului Ascom, în care acesta ar fi dezvăluit şi scheme frauduloase.

"Singura decizie corectă de a pune capăt acestei dispute, din punctul de vedere al Republicii Kazahstan, este anularea hotărîrii arbitrale obținute prin fraudă, precum și a tuturor deciziilor judecătorești care recunosc această decizie și să plătească Republicii o sumă egală cu daunele provocate de schemele ilegale ale lui Stati", susţine ministerul kazah al Justiţiei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?