Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Crește numărul antreprenorilor care aleg soluționarea conflictelor prin arbitraj comercial internațional

31 oct. 2023,, 10:15   Economie
1604 0

De la an la an, tot mai mulți antreprenori aleg să soluționeze conflictele prin intermediul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (CACI), întrucît acest lucru oferă mai multe avantaje, inclusiv permite companiilor să economisească timp și bani.

Potrivit datelor prezentate de Camera de Comerț și Industrie (CCI), instituție pe lîngă care activează Curtea de Arbitraj din țara noastră, anual, această structură examinează circa 130 de litigii naționale și internaționale, avînd ca părți în litigii oameni de afaceri din peste 30 de state, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Aici este sala unde au loc ședințele Curții de Arbitraj Comercial Internațional, aici au loc dezbateri și discuții pe litigii, avem fix ca în instanță toate atributele necesare. Suntem la nivelul cerințelor europene, orice ședință se înregistrează audio și video”, afirmă președintele CCI, Sergiu Harea.

În activitatea de zi cu zi, întreprinderile se confruntă și cu litigii, iar arbitrajul este o formă alternativă de soluționare a acestora.

„Ei pînă a veni la noi, duc negocieri, ei nu vor să se adreseze nici în instanță și, cînd au ajuns că nu mai pot, ei de acum se adresează, iar fiecare vine cu poziția lui, și aici ei au văzut că poziția fiecăruia nu e chiar bazată pe lege și pe fapte, și atunci se gasesc noi temeiuri pentru a se împăca. Procedura arbitrală este una prietenoasă. Noi le creăm toate condițiile ca ei și după aceea să se păstreze ca parteneri”, relevă președintele Curții de Arbitraj, Dumitru Postovan.


În general, agenții economici au un acces limitat la modalitățile de soluționare alternativă a disputelor, care să le permită evitarea consumării timpului și costurilor în cadrul unor procese de judecată, spun responsabili din domeniu. În ultimii ani, procedura arbitrală devine tot mai solicitată și cunoscută de către mediul de afaceri.

„Pe parcursul anilor, am dezvoltat mai multe regulamente pentru disputele care sînt în cadrul companiilor și sînt analizate în cadrul Arbitrajului, cum ar fi: litigiile corporative, sportive, investiționale. Am ajutat agenții economici pentru a avea cheltuieli mai mici, dar și o decizie mai rapidă în aceste dispute. La cei 30 de ani de la fondare, arbitrajul crește pe an ce trece, sînt tot mai multe companii care pun această clauză în contractele comerciale”, menționează Sergiu Harea.

Deciziile Curții de Arbitraj sînt emise în termen de pînă la 2-3 luni în cazul litigiilor naționale și de pînă la șase luni în cazul celor internaționale. Astfel, 90 la sută dintre deciziile aprobate de Curte sînt executate benevol de către agenții economici implicați.

Din anul 2003, CACI face parte din Grupul de Arbitraj al statelor Europei Centrale și de Est de pe lîngă Camera Internațională de Comerț din Paris și are încheiate Acorduri bilaterale de colaborare cu instituții similare din mai multe state.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?