Producătorii de mere din Moldova ar putea fi competitivi pe piața românească doar cu anumite soiuri

24 oct. 2022,, 20:30   Economie
2150 0

Directorii marilor întreprinderi horticole din Republica Moldova consideră că merele locale pot fi competitive pe piața românească, chiar dacă nivelul actual al prețurilor lor este aproape de două ori mai mare decît la merele poloneze, conform monitorizării EastFruit.

Astfel, merele moldovenești costă, 0,31 dolari/kg, pe cînd cele din Polonia 0,18 dolari/kg.

Potrivit unor cultivatori și comercianți, principalul motiv pentru o astfel de afirmație îl reprezintă rutele de la multe magazine de fructe din Moldova către unele centre de distribuție ale cumpărătorilor angro români. Acestea sînt de cîteva ori mai scurte decît cele din Polonia către România.

Astfel, dacă exportatorii moldoveni convin cu transportatorii asupra unor tarife cu cel puțin 0,12-0,15 euro/kg mai mici decît tarifele pentru transportul merelor poloneze, merele moldovenești pot fi vîndute în supermarketurile din România în același segment de preț ca și cele poloneze.


Totuși, potrivit participanților la piața de fructe din Moldova, această ipoteză este plauzibilă doar în raport cu merele Gala – într-o măsură mai mare, și Golden Delicious, Granny Smith și alte cîteva soiuri – într-o măsură mult mai mică.

Recoltarea merelor Gala s-a încheiat, fiind sortate, iar cele de cea mai bună calitate sînt plasate în depozite frigorifice. În timp ce merele de soiuri tîrzii, în special cele cu lichidități reduse pe piețele europene și din Orientul Mijlociu, cel mai probabil nu vor fi depozitate.

Un motiv important este creșterea semnificativă recentă a prețurilor la energie electrică. Este probabil ca multe depozite de fructe, chiar și cele mai moderne, să rămînă pe jumătate goale pînă la finalizarea recoltei de mere din 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?