Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Marea Britanie: Ce a decis o comisie parlamentară

8 mai. 16:00   Economie
2181 0

Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe, notează Noi.md.

La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat în 2020.

Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, pînă la 31 iulie 2029.

În prezent, sînt stabilite cote de import la următoarele produse agricole: roșii (272 tone), usturoi (30 tone), struguri de masă (2724 tone), mere (5548 tone), cireșe (204 tone), prune (2043 tone), suc de struguri (68 tone).

Amendarea Acordului are drept scop susținerea producătorilor autohtoni în contextul extinderii exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an și, respectiv, expiră în luna iulie 2024.


În această perioadă, potrivit autorităților, au fost înregistrate majorări esențiale la exportul de produse agricole moldovenești în Regatul Unit. Mai exact, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, iar cel de struguri de masă s-a dublat. De asemenea, Republica Moldova a început să exporte în această țară mere și cireșe.

6
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?