X 
Arşiţa stiri: 186
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1457

Popșoi: "Nu există rău fără bine"

17 mar. 16:40   Economie
9606 2

După embargoul rusesc asupra vinului, producătorii de vinuri moldovenești au găsit treptat piețe stabile, iar dependența lor de piața rusă a scăzut foarte mult.

Acest lucru a fost declarat de ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, în cadrul unui interviu acordat lui Alexei Venediktov în cadrul emisiunii "Dacă vine ziua de mîine" de la RTVI, relatează Noi.md.

"De fapt, vorba ceea, nu există rău fără bine. Acele embargouri asupra vinului rusesc, acel șoc a fost în favoarea industriei vinicole din Moldova. Aceasta este o realitate! Producătorii noștri au găsit piețe stabile atît în Europa, cît și în Asia, inclusiv în China, Japonia și alte țări. Am găsit parteneri stabili, care pot să aprecieze produsele noastre și să nu folosească relațiile economice în bătălii politice, pentru că acest lucru nu contribuie la nimic bun", a declarat ministrul moldovean de Externe.

Potrivit acestuia, în prezent, industria vinului și turismul se dezvoltă foarte bine în Moldova.

Mihail Popșoi a reamintit că anul trecut, Moldova a găzduit un summit al Comunității Politice Europene, cu participarea a aproape 50 de lideri europeni. Evenimentul a avut loc într-o vinărie foarte frumoasă, foarte cunoscută, și a fost foarte apreciat de toți partenerii internaționali.


Ministrul moldovean de Externe a explicat că în Moldova nu există un organism de reglementare în sectorul vitivinicol, există o piață liberă, iar fiecare producător își găsește parteneri pe piața internațională. Iar guvernul nu poate contribui decît la promovarea brandului comun al vinului, a țării, la promovarea stabilității și a unui climat investițional bun, astfel încît investițiile străine în sectorul vitivinicol să vină în Moldova, iar în ceea ce privește exporturile, aceasta este o decizie a agenților economici, care își găsesc parteneri de sine stătător.

El a spus că, desigur, Rusia a luat decizii politice în ceea ce privește vinul moldovenesc. Iar declarațiile unor oficiali ruși, în special ale șefului Rospotrebnadzor, Gennady Onishchenko, potrivit cărora vinul moldovenesc este de proastă calitate și poate fi folosit pentru a vopsi garduri, nu au fost pe placul nu doar al vinificatorilor, ci și al cetățenilor de rînd, deoarece a fost o palmă zdravănă dată fiecăruia dintre ei.

"Pentru că vinificația face parte din identitatea noastră, din ADN-ul nostru, dacă vreți. Iar pentru vinificatori, este ziua lor de mîine. Și să fii atît de dependent de deciziile politice nu va fi plăcut pentru nimeni. De aceea, ei au găsit în cea mai mare parte piețe stabile, piețe mari, cu o bună putere de cumpărare și, în acest sens, avem rezultate foarte bune și perspective bune de dezvoltare în această industrie", a declarat Mihail Popșoi.

7
5
0
2
62

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав