Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: "Pentru că am pierdut piața de desfacere din Rusia, mulți producători moldoveni au luat calea pribegiei"

11 dec. 2023,, 09:45   Economie
12317 0

Un moldovean stabilit în Federația Rusă a postat un filmuleț în rețelele sociale, în care arată rafturile unui magazin cu producție alcoolică din orașul Petropavlovsk-Kamceatski, care sînt pline de sticle cu băuturi din mai multe țări, dar nu și din Republica Moldova.

Bărbatul spune că este regretabilă o astfel de situație, întrucît cîndva Federația Rusă era pentru producătorii din Moldova o piață de desfacere amplă, notează Noi.md.

"Chiar de la intrare am întrebat stăpînul magazinului, dacă are și producția moldovenească, la care el mi-a spus că nu are nimic. El mi-a spus cu reproș: "Înainte toate rafturile magazinelor din Rusia erau pline cu producție din Moldova, de parcă nu știți că în prezent Moldova nu prietenește cu Federația Rusă", spune bărbatul în filmuleț.

Acesta a mers pe lîngă rafturi și a arătat din ce țări ajunge în Rusia producție alcoolică în prezent.

"Să vedem, așadar, cine prietenește acum cu Rusia. Așadar, avem Macedonia, Italia Spania și Franța, care se vede că au relații strînse de prietenie, producția din aceste țări ocupă mult loc pe rafturi.


Urmează Portugalia, Chile, Australia, Germania, Argentina, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Austria. Și chiar Statele Unite ale Americii prietenesc cu Rusia - SUA de dimineață aplica sancțiuni, iar seară deja sînt prieteni cu Rusia.

Ce mai rămîne de spus în acest caz. Pierzînd piața de desfacere din Rusia mulți dintre producătorii moldoveni și-au lăsat viile, livezile și au luat calea Europei să îngrijească de bătrînii de acolo, lăsîndu-i pe ai lor acasă în voia sorții. Iată cam așa stau lucrurile, frați moldoveni. Fiți vigilenți pentru că sînteți duși de nas", mai spune bărbatul.

Amintim că recent vinurile spumante ale producătorilor din Republica Moldova au fost incluse în top zece poziții, la cea de-a 21-a ediție a competiției internaționale pentru cele mai bune vinuri spumante din lume, Effervescents du Monde 2023. Astfel, vinurile din Republica Moldova au obținut cinci medalii de aur din totalul celor 80 acordate.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în structura exporturilor Republicii Moldova din ianuarie-iulie 2023, indici semnificativi le-au revenit mai multor grupuri de mărfuri, printre care: băuturi alcoolice și nealcoolice (5,0%); legume și fructe (7,8%); cereale și preparate pe bază de cereale (9,0%) etc.

Totodată, în ianuarie-iulie 2023, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022, s-au majorat, bunăoară, exporturile de: băuturi alcoolice și nealcoolice (+29,0%); energie electrică (de 4,8 ori); produse lactate și ouă de păsări (+17,0%) etc.

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-iulie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022 relevă, bunăoară, reducerea livrărilor de mărfuri în astfel de țări, ca:Turcia (-62,1%); Polonia (-9,1%); Germania (-12,7%); Federația Rusă (-31,1%).

Embargourile impuse de Rusia în privința producției alcoolice moldovenești în 2006 și 2013 au afectat, fără îndoială, producătorii de vin din Moldova. Multe crame au dat faliment, altele au trecut prin procese dureroase de reformă sau restructurare.

Potrivit lui Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în prezent, vinurile moldovenești se exportă în 75 de țări. Pe glob sînt 90 de țări care cultivă struguri, iar Moldova este al 20-lea cel mai mare producator și al 14-lea cel mare exportator de vin din lume.

Industria vinicolă din Moldova contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor.

Și președinta Maia Sandu a salutat creșterea exporturilor vinurilor cu 34% și i-a asigurat pe viticultorii și vinificatorii din Moldova de susținere din partea statului statului în activitatea lor.

Recent, Rosselhoznadzor a declarat că este nevoit să revină la restricțiile introduse în 2022 cu privire la importul de produse din Republica Moldova în Rusia. Instituția rusească a spus că motivul ar fi detectarea sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină, care pot cauza daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole rusești.

29
1
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?