Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește

1 noi. 2018,, 16:50   Economie
2295 1

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește pînă la 50.000 de lei, de la 1 ianuarie 2020. Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat modificarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.

Astfel, în cazul în care depozitele unei bănci licenţiate devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50 000 lei moldoveneşti. În prezent, acesta este de 20.000 lei, plafon majorat de la 6.000 lei din 1 ianuarie 2018.

Totodată, acțiunile întreprinse de lichidator în cadrul tranzacției de vînzare a băncii, de predare a activelor și de predare a obligațiilor acesteia, urmează a fi finanțate în mărime ce nu depășește suma depozitelor garantate.

Modificările mai prevăd reglementări detaliate a procedurilor de vînzare a datoriilor debitoare cu reducere. Acestea se vor efectua cu respectarea unor condiții. Astfel, decizia de vînzare a datoriilor debitoare trebuie să țină cont de posibilitățile și modalitățile de recuperare a datoriilor, inclusiv, de situația financiară a debitorului, precum și de rezultatele evaluării avantajelor și dezavantajelor modalităților de recuperare a datoriilor. Pentru fiecare modalitate de recuperare a datoriilor urmează a fi evaluată valoarea actualizată netă a încasărilor în funcție de valoarea, scadența, rata dobînzii, existența și valoarea gajului sau altei garanții de rambursare, rata de recuperare a datoriilor. Banca va solicita evaluarea de către un evaluator certificat a datoriilor debitoare supuse vînzării în cazul în care suma de bază (soldul) a acestora depășește 1 milion de lei.

Datoriile debitoare se vor vinde la licitații cu strigare sau prin cererea de oferte. Prețul inițial de expunere a datoriilor debitoare se stabilește în mărime de cel puțin 90% din suma de bază (soldul) a datoriilor, iar pasul de diminuare a prețului aceluiași lot la următoarele proceduri de vînzare se va stabili în mărime de pînă la 10% din prețul stabilit la prima expunere.


Potrivit autorilor, reglementarea explicită a tuturor procedurilor va contribui la accelerarea procesului de lichidare silită a băncilor.

Noile reglementări au fost votate în lectură finală de către 51 de deputați din cei prezenți la ședință.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав