Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Lukașenko a semnat amendamente cu garanții pentru președintele demisionar

4 ian. 19:15   Externe
3326 0

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a semnat amendamente la legea "Cu privire la președinte", care garantează șefului demisionar al Belarusului și membrilor familiei sale imunitate cu protecție pe viață și dreptul de a folosi bunuri imobiliare de stat.

Potrivit ziarului "Настоящее время", amendamentele, semnate de Lukașenko, îl scutesc pe președintele demisionar și pe membrii familiei sale de pedeapsa pentru orice infracțiune comisă în timpul mandatului său. De asemenea, legea nu permite nicio acțiune procedurală împotriva fostului șef al statului belarus și nici privarea de libertate a acestuia.

Proprietatea, bunurile și corespondența fostului președinte al Belarusului vor rămîne inviolabile, după cum reiese din document.

Dispozițiile privind acordarea dreptului fostului președinte al țării de a utiliza bunurile imobiliare ale statului, în special, spune că el și membrii familiei sale vor putea utiliza terenul cu clădirile capitale situate pe acesta. Legea prevede, de asemenea, că înmormîntarea și comemorarea președintelui vor fi finanțate de la bugetul de stat al Belarusului.

Printre altele, amendamentele spun că președintele demis devine delegat al Adunării Populare Belaruse și membru pe viață al Consiliului Republicii.


Documentul semnat de Lukașenko prevede, de asemenea, că poate deveni președinte al Belarusului un cetățean în vîrstă de cel puțin 40 de ani, care a locuit permanent în țară timp de cel puțin 20 de ani înainte de alegeri și nu a avut un permis de ședere în străinătate.

La sfîrșitul lunii decembrie 2022, Lukașenko a semnat o lege potrivit căreia, chiar și după încetarea puterilor prezidențiale, el va putea fi membru al Senatului din Belarus pe viață. Acesta se numără printre funcțiile președintelui Consiliului Republicii, care include în plus exercitarea atribuțiilor președintelui în cazul în care postul de șef al statului este din nou vacant.

În februarie 2022, Belarus a organizat un referendum pentru modificarea Constituției țării. Participanții la referendum au trebuit să răspundă "pentru" sau "împotriva" la o singură întrebare: "Acceptați modificările și completările la Constituția Republicii Belarus?". Aceste completări, printre altele, prevedeau o garanție de imunitate pentru președinții din Belarus - atît în timpul exercitării atribuțiilor lor, cît și după ce părăsesc funcția.

În luna martie a aceluiași an, CEC a rezumat rezultatele referendumului: 82,86% dintre participanți au votat în favoarea amendamentelor la Constituție.

25
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?