Moldova va putea obține mai mulți bani de la BEI

Moldova va putea obține mai mulți bani de la BEI

Moldova va putea obține mai mulți bani de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a implementa diverse proiecte investiționale, relatează Noi.md.


Acest lucru se datorează faptului că BEI va mări suma fondurilor pentru implementarea proiectelor de investiții în Republica Moldova și în alte țări vecine ale Uniunii Europene, la est și sud.


Deputatul Parlamentului European, raportorul din partea grupului Partidului Popular European privind mandatul de împrumut extern al Băncii Europene de Investiții, Siegfried Mureșan, a declarat că noul mandat al BEI, pentru care a votat la sfîrșitul săptămînii trecute Parlamentul European, prevede mărirea alocărilor pentru vecinii din sudul și estul Uniunii Europene, inclusiv pentru Moldova, cu mai mult de 36% sau cu 5,2 miliarde de euro - pînă la 19,6 miliarde de euro.


Decizia a fost luată pentru a stimula investițiile în zonele economice mai puțin dezvoltate și pentru a ajuta vecinii UE. "Este esențial ca BEI să crească finanțările în țările din vecinătatea sudică și estică a Uniunii Europene, inclusiv Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniune”, a subliniat Siegfried Mureșan.


El a menționat că după aprobarea noului mandat de mărire a volumului alocărilor al Băncii Europene de Investiții cu peste 36%, adică cu 5,2 miliarde de euro, pînă la 19,6 miliarde de euro, Moldova va avea astfel o șansă în plussă obțină suport financiarpentru a investi în proiecte de interconectare energetică, de transport, de mediu, credite pentru întreprinderi mici și mijlocii.


Anterior a fost comunicat că BEI este gata să aloce Moldovei 80 de milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului de interconectare cu sistemul energetic al României, în total de 270 de milioane de euro, precum și 41 de milioane de euro pentru cofinanțarea construcției conductei de gaz Ungheni-Chișinău, în total aproximativ 100 de milioane de euro.


Banca Europeană de Investiții (BEI) este bancă a Uniunii Europene (UE). Această instituție financiară pe termen lung a UE este singura bancă deținută și reprezentînd interesele statelor membre ale UE, care asigură disponibilitatea unor finanțări pe termen lung pentru investiții rezonabile, în scopul de a atinge obiectivele politicii UE. BEI colaborează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru a pune în aplicare politicile UE.


BEI finanțează proiecte în Moldova în baza mandatului de acordare a împrumuturilor externe de către UE. Acest mandat îi oferă BEI o garanție acoperită de bugetul UE pentru proiecte care prezintă un interes considerabil pentru UE și vecinii săi din est în domeniile infrastructurii sociale și economice, dezvoltarea sectorului privat local și a climei etc.


De la lansarea operațiunilor de împrumut ale BEI în Moldova, angajamentele de acordare a împrumuturilor de către BEI în țară constituie aproximativ 800 de milioane de euro.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load