X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Guvernul va dezvolta primul terminal multimodal din Moldova

24 mai. 17:30   Economie
2682 0

Dezvoltarea proiectului investițional, pentru crearea primului terminal logistic multimodal din Moldova, situat la stația feroviară Berești, din municipiul Ungheni, care va asigura conectarea Moldovei la coridoarele de transport internaționale avansează.

În context, la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a avut loc ședința Grupului de lucru interinstituțional, pentru implementarea proiectului investițional Complexul logistic Berești, în parteneriat cu programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova a demarat studiul de fezabilitate privind dezvoltarea acestei infrastructuri.

Scopul studiului de fezabilitate, efectuat în următoarele luni de către o companie internațională este de a oferi Guvernului un tablou amplu pentru dezvoltarea terminalul logistic multimodal, care va integra toate tipurile de transportare a mărfurilor: terestră, în containere, și mărfuri generale.

În baza acestui studiu, Guvernul va putea identifica investitori internaționali dispuși să dezvolte un hub regional logistic în Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz a menționat că dezvoltarea unui hub logistic regional la Berești va genera multiple oportunități economice pentru Moldova, dar și beneficii pentru și țările vecine.


” Deși investiția de dezvoltare a unui astfel de complex logistic va fi considerabilă, ajungînd la cîteva milioane de dolari, veniturile generate de această infrastructură vor fi însemnate. Este o investiție extrem de atractivă atît pentru investitorii internaționali, cît și pentru potențialii investitori din țară și din regiune” a menționat Viorel Garaz.

În prezent, Moldova nu dispune de o rețea logistică complexă care să ofere o alternativă competitivă transportului rutier, chiar dacă terminalele intermodale (care includ rutele maritime și feroviare) sînt un element cheie al lanțului logistic pentru economie. Astfel, este important crearea unor terminale în Moldova care vor transforma țara într-un hub sau nod regional pentru transportul internațional de mărfuri, deoarece această infrastructură va facilita accesul către coridoarele internaționale.

Studiul de fezabilitate demarat de USAID MISRA va include o analiză complexă a situației curente din Moldova și din regiune, privind infrastructura existentă pentru transportul de mărfuri, posibilitatea dezvoltării unei rețele care interconectează diverse terminale din țară și din regiune, estimarea costurilor și opțiunilor investiționale și necesitățile de ajustare a cadrului legal pentru a susține dezvoltarea unui astfel de terminal logistic.

Potrivit analize inițiale a posibilităților de dezvoltare a Complexului modal Berești, actualmente în țară nu există un sistem de transport intermodal . Principalele fluxuri de marfă din Moldova sînt cele care tranzitează din Ucraina către Uniunea Europeană. În lipsa infrastructurii date, Moldova este exclusă din intensitatea schimbului de mărfuri fiind lipsită de venituri considerabile în bugetul public, iar partenerii din Est și din Vest preferă identificarea unor rute de ocolire a Moldovei. Odată cu dezvoltarea infrastructurii logistice pentru transportul de mărfuri din țara noastră, rutele de ocolire vor deveni mai atractive în viitor.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, volumul mărfurilor transportate prin Moldova în ultimii doi ani a crescut considerabil, în special din Ukraina, după ce infrastructura logistică de transportare a fost afectată, odată cu criza din regiune.

3
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав