X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Igor Munteanu: Se pare că revin concesiunile dubioase

20 iun. 16:19   Societate
2490 1

Proiectul viitorului stadion național, anunțat subit de miniștrii PAS, Andrei Spînu și Dan Perciun, fără a supune consultărilor inițiativa și fără a oferi detalii despre sursa banilor sau studiul de fezabilitate, miroase a concesiune și schemă vicioasă.

Este declarația președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care precizează că prin acest proiect PAS „calcă pe greblele” fostelor guvernări.

„Ministrul Spînu anunță că „deja are un studiu de fezabilitate, fără a preciza cine l-a făcut? Cine l-a plătit? Cine a decis că este exact prioritatea acestui guvern Recean? Și că au fost analizate 5 locații pentru amplasarea stadionului, iar terenul din Stăuceni, din preajma Arenei Chișinău, a fost considerat „cel mai potrivit pentru construcție”. Am investigat concesiunile vicioase în Comisia specială din Parlamentul RM (2019), iar în 2020-2021, Comisia pentru controlul finanțelor publice a demonstrat (cu ajutorul Curții de Conturi) caracterul infracțional al schemelor puse la cale atunci. Se pare că aceleași scheme revin furtunos sub actuala guvernare și se calcă pe aceleași greble”, a scris Igor Munteanu pe rețelele sociale.

Politicianul este de părere că cele 85 de milioane de euro, anunțate pentru stadionul național, ar putea fi investite în alte sectoare ale economiei, care au nevoie de investiții mai urgente.

„Altora le vine în memorie ”Arena Chișinău”, o afacere cu investiții obscure și 60 ha confiscate de la aceeași primărie Stăuceni, în favoarea unei companii turcești, principalul antreprenor al proiectului, față de care guvernul rămîne cu datorii nestinse și pe termen lung. Sesizată de Parlament, Curtea de Conturi a informat pe larg în rapoartele sale de audit în 2020 despre gravele probleme cu acest proiect (Arena), foarte frecventat electoral de către actuala guvernare PAS, doar că nimeni nu stă încă la pușcărie. Probabil că asta face ca „fructul” unor noi proiecte să fie atît de dulce”, a mai adăugat Igor Munteanu.


Igor Munteanu mai este nemulțumit și de faptul că în tot acest proiect nu spune deloc „ce garanții va oferi acest guvern la construcția stadionului, nu se spune nimic despre cine va investi 85 de milioane de euro, cine va garanta construcția unui stadion hyper modern în condițiile în care sportul se stinge în RM ca și populația”.

Amintim, viitorul stadion național urmează să fie ridicat în următorii cinci ani. Complexul va costa statul cel puțin 85 de milioane de euro și, cel mai probabil, va fi construit în preajma Arenei Chișinău. Stadionul național va avea o capacitate de 20-25 de mii de locuri și va corespunde standardelor UEFA.

4
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав