X 

Guvernatorul BNM: Remitențele ce veneau din Federația Rusă practic s-au stopat

4 iun. 2022,, 09:45   Economie
4483 0

Banca Națională și-a revizuit prognoza inflației. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că inflația va fi „și mai persistentă decît în prognoza din luna aprilie” din cauza tarifelor, ajustate întîrziat.

„Pe lîngă asta, șocurile ce țin de prețuri la produse energetice și alimentare par să fie mai mari decît am anticipat, iar peak-ul inflației să fie mai mare decît cel prognozat”, a declarat Armașu.

„Practic s-au stopat remitențele ce veneau din Federația Rusă, nu știu dacă se vor relua, dacă se va găsi un canal de transfer ca să nu fie sub sancțiuni internaționale. Totodată, noi ne uităm ce ne așteaptă înainte, noi vedem că majoritatea băncilor centrale, inclusiv din economiile mari, au declarat ferm că vor merge pe o restricționare mai robustă a politicii monetare, asta va avea impact asupra economiei din acele regiuni, ne interesează zona europeană. Așteptările noastre - cererea agregată va suferi o stagnare, ceea ce înseamnă că și de acolo nu vom avea remitențe.

În următoarele perioade, în termeni reali, nivelul remitențelor va fi pe un palier negativ”, a spus Armașu.

Totodată, acesta a menționat că tarifele prognozate în runda precedentă de estimări sînt altele decît cele stabilite, venite cu întîrziere. Aceasta va întîrzia, cu 2-3 săptămîni, nivelul cel mai înalt al inflației, prognozat pentru acest an - peste 30%.


"Ajustarea tarifelor a întîrziat față de prognozele care le-am pus în runda precedentă, respectiv pe tarife reglementate, vom fi mai jos decît ceea ce am anticipat, tarifele se vor ajusta mai tîrziu, asta duce la faptul că inflația va fi mai persistentă decît în prognoză, deci se va atenua puțin mai tîrziu. Pe lîngă asta, șocurile ce țin de prețuri la produse energetice și alimentare par să fie mai mari decît am anticipat, iar peak-ul inflației să fie mai mare decît cel prognozat", spune Armașu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?