X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Fără interdicție de import a cerealelor din Ucraina? Bolea: „Duce la măsuri în oglindă”

19 mai. 2023,, 07:17   Economie
3010 0

Introducerea interdicției de import a cerealelor din Ucraina nu va aduce beneficii economice și poate afecta agricultorii exportatori, avertizează ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Potrivit acestuia, în cazul în care Republica Moldova impune restricții asupra importurilor din țara vecină, ar putea primi „măsuri în oglindă” drept răspuns. Totodată, Bolea a evidențiat că Republica Moldova practic nici nu importă cereale din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 18 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Eu sînt întotdeauna predispus să fac tot ce este de la foarte bine în sus pentru agricultorii din Republica Moldova, pentru că eu îi reprezint pe ei.

La întîlnirea cu agricultorii, noi am chemat toate asociațiile de producători și în fața noastră erau asociații care din cele 1.500.000 de hectare de teren arabil erau toți în fața noastră. Marea majoritate a spus că nu e nevoie de această interdicție. Conducătorii asociațiilor au spus că nu e nevoie, dar noi am propus și alte măsuri”, a spus Vladimir Bolea.

Vicepremierul a subliniat că la etapa actuală, introducerea interdicției nu va avea niciun efect economic pozitiv asupra agricultorilor.


„Am făcut o analiză a importurilor în Republica Moldova. De la 1 ianuarie pînă în prezent, au fost importate 7 tiruri de grîu. Ultimele zile, au fost importate 2 tiruri de porumb, floarea-soarelui nu se importă deloc. Efectele de la posibilul import masiv pe teritoriul Republicii Moldova, el nu poate avea loc. Noi, practic, nu sîntem țară importatoare și nu am fost niciodată.

Efectele negative asupra agricultorilor din Republica Moldova le face anume faptul că cumpărătorii noștri tradiționali, și noi vorbim despre România, unde exportăm 30%, și Turcia, unde exportăm foarte multe cereale, nu mai cumpără. Vorbim despre niște lucruri care pot să aducă consecințe negative pentru agricultorii noștri sau nu”, a menționat Bolea.

Ministrul Agriculturii a mai subliniat faptul că Republica Moldova este o țară exportatoare și nu influențează prețurile cerealelor și produselor agricole pe piața mondială, deoarece acestea sînt dictate de țări mari, precum Ucraina și România.

„Noi nu sîntem țară importatoare, noi exportăm și de la faptul că noi vom introduce interdicții să nu aducem nimic din Ucraina, noi și așa nu aducem nimic, asta nu va micșora nici prețul de cost la cerealele produse în toamna anului trecut și nici nu va influența prețul pe piața mondială, fiindcă noi sîntem în bazinul Mării Negre și prețurile sînt dictate de țări foarte mari, cum este Ucraina sau România, pentru noi. Noi nu dictăm în niciun caz prețurile și noi nu influențăm.

Decizia noastră nu duce la niciun fel de fluctuație nici în sus, nici în jos. Sunt și alți agricultori care se ocupă de export și noi trebui să reprezentăm interesele tuturor, adică să punem pe două talere ce aducem în plus și ce aducem în minus. Din cealaltă parte, noi înțelegem că Ucraina avea o reacție și se vor introduce interdicții la o serie de produse din Republica Moldova”, a precizat Vladimir Bolea.

Ministrul a adăugat că orice măsură în plan internațional împotriva vecinilor trebuie să fie bine calculată din punct de vedere economic.

„Noi nu avem niciun fel de dubii că dacă noi, totuși, implementam ceea ce era pus ca și posibilitate. Noi am devenit în premieră țară care exportăm la ei foarte multe legume, inclusiv pepene roșu, piersici. Circa 65% din piersicile moldovenești sînt exportate în Ucraina. Dacă interdicția se introduce astăzi, poate să n-o scoată pînă în iunie cînd ai nevoie să duci piersicile la export. Nu trebuie să uităm că datorită importurilor din Ucraina, au scăzut prețurile la produsele la alimentare pentru cetățenii din Republica Moldova.

Orice interdicție pusă de Republica Moldova oricărei țări la import în țară noastră duce absolut la măsuri în oglindă în următoarea secundă. Noi exportăm peste 70% din cerealele pe care le producem. Noi vom fi penalizați din toate părțile. Noi nici nu putem nici măcar gîndi cu noțiuni de interdicție. Introducînd acele interdicții, tu nu ajutai cu nimic agricultorii tăi, dar loveai în agricultorii tăi care fac exporturi astăzi”, a punctat vicepremierul.

În final, ministrul Agriculturii a reafirmat angajamentul de a sprijini agricultorii din Republica Moldova atunci cînd este necesar și de a lua măsuri care să aducă beneficii economice concrete pentru sectorul agricol.

0
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?