Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Puși sub interdicție: Ucrainenii de vîrstă de recrutare, fără acces la servicii consulare în străinătate

23 apr. 12:30   Externe
2043 0

Ministerul ucrainean de Externe a interzis prestarea de servicii consulare în străinătate bărbaților ucraineni de vîrstă de recrutare.

O scrisoare în acest sens a ministrului adjunct de Externe ucrainean Andrei Sibiga a fost publicată în săptămînalul Zerkalo Nedeli.

Deocamdată nu a fost confirmată oficial această decizie. Ministerul ucrainean de Externe nu a comentat în niciun fel publicația din presă.

"Ordon suspendarea temporară, începînd cu 23.04.2024, a acțiunilor consulare privind cererile cetățenilor ucraineni de sex masculin cu vîrsta cuprinsă între 18 și 60 de ani", se arată în scrisoarea semnată de Sibiga.

Andrei Sibiga se referă la legea privind regimul de drept marțial. Interdicția este introdusă pentru a-i împiedica pe cetățenii ucraineni să "evite obligația de a reglementa problema înregistrării militare".


Potrivit documentului, o excepție de la regula stabilită sînt recunoscute acțiunile consulare legate de eliberarea cărților de identitate pentru întoarcerea în Ucraina. Ordinul Ministerului de Externe este valabil "pînă la clarificări suplimentare privind procedura de aplicare a prevederilor legii ucrainene privind consolidarea mobilizării", care va intra în vigoare în luna mai. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, l-a semnat la 16 aprilie.

Potrivit legii, bărbații cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani vor trebui să își actualizeze legitimațiile în termen de 60 de zile la biroul de înregistrare militară, la centrul de furnizare a serviciilor administrative sau la biroul electronic al recruților. În cazul în care termenul este încălcat, se prevede o amendă de la 17.000 la 22.500 UAH, precum și privarea de permisul de conducere prin decizia comisiei militare.

Bărbații cu vîrste cuprinse între 18 și 60 de ani care se află în străinătate trebuie să aibă documente de înregistrare militară valabile și actualizate pentru a obține un nou pașaport. Este posibilă actualizarea datelor prin e-mail, telefon sau cabinet electronic, nefiind necesară întoarcerea în Ucraina în acest scop.

Legea introduce obligativitatea furnizării de informații către comisiile militare despre cetățeni, inclusiv despre cei care locuiesc în străinătate, și dreptul de a reține o persoană pasibilă de serviciu militar pentru lipsa unei legitimații militare. Cetățenii Ucrainei răspund penal pentru neprezentarea la centrul de înrolare militară în baza unei citații care le-a fost deja transmisă.

Înainte de aceasta, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat o lege privind reducerea vîrstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

11
1
2
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?