Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Leul moldovenesc și dolarul american, ofensivă asupra euro

12 iul. 2022,, 13:15   Economie
2540 0

Cel mai actual subiect astăzi în Moldova este fluctuațiile valutare și cursul de schimb al leului moldovenesc. Economiștii evaluează situația și încearcă să-și construiască previziunile. Iar populația este cel mai preocupată de întrebarea în ce monede să păstreze economiile. Ce se va întîmpla cu euro? Care sînt motivele deprecierii euro și va ajunge chiar la paritatea cu dolarul? Comentariu pentru eNews.md al doctorului în economie Mihail Poisik.

„Cu siguranță, mulți oameni au fost frapați de faptul că recent leul moldovenesc a început să-și demonstreze indicatorii de stabilitate la nivelul dolarului american, în timp ce euro scade constant, iar astăzi cursul său de schimb actual este cu doar 1,4% mai mare decît moneda SUA. Și acesta este un anti-record absolut nu numai al ultimului deceniu, ci și al celui precedent.”

Economistul subliniază că în ceea ce privește leul moldovenesc, pe de o parte, acesta este „meritul” Băncii Naționale, care, în efortul de a controla cele mai mari rate ale inflației din Europa, efectuează intervenții pe piața valutară pentru a împiedica leul să se deprecieze și a stabiliza astfel prețurile de import.

„Pe de altă parte, după o perioadă de cumpărare activă de valută, populația a început să o arunce. Fiecare vrea să mănînce. În ceea ce privește euro, trebuie avut în vedere faptul că Statele Unite nu doar ocupă o pondere semnificativă în producția mondială de petrol și gaze naturale, ci este și exportatorul acestora. În timp ce UE se bazează în principal pe importul de hidrocarburi, iar creșterea prețurilor pentru acestea a avut un impact mult mai semnificativ, precum și pachetul scandalos de sancțiuni anti-ruse. Și acum o serie de politicieni și experți occidentali sînt forțați să afirme că, de fapt, Occidentul s-a împușcat în picior cu aceste sancțiuni.”

Poisik atrage atenția asupra unui alt fapt important. Pentru cei care nu sînt implicați profesional în tranzacții valutare, în acest sens, apare întrebarea:


„Cum să-ți salveze economiile de deprecierea lor?”

„Cei care au puține active nu ar trebui să se deranjeze prea mult. Dar cei care au adunat pentru bătrînețe, pentru zile negre sau au economisit pentru achiziții mari, eu aș proceda în felul următor. Aproximativ o treime pentru situații neprevăzute plasate pe un depozit la o bancă. Ce a mai rămas, în cote egale, în euro și dolari, se va încredința altor două bănci.”

Analizînd situația actuală de pe piața valutară, economistul mai notează că marea majoritate, desigur, și-au pierdut deja puterea de cumpărare a economiilor. Și, pe baza situației actuale, va pierde și mai mult. Dar, în același timp, diversificarea propusă a riscurilor va proteja în continuare împotriva pierderii complete a fondurilor acumulate.

Precizare. „Păstrarea economiilor în moneda europeană devine periculoasă și neprofitabilă.” Majoritatea analiștilor sînt înclinați către această opinie. Inflația record este înregistrată în zona euro. Acest lucru se aplică în primul rînd resurselor energetice: prețul gazului în Europa este deja în jur de 1.750 de dolari la 1.000 de metri cubi și poate crește pînă la 2.000 de dolari. În același timp, multe întreprinderi industriale din UE se pregătesc deja pentru faliment. Și astfel întrebările sînt: cît va dura? Și va ajunge euro măcar la paritatea cu dolarul?

Prognoza economistului Veaceslav Ioniță, expert IDSI „Viitorul”. „Cred că pe termen foarte scurt – cîteva săptămîni, poate o lună. În 2-3 luni, euro va prezenta în continuare o tendință de consolidare.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?