Declarație: în Fondul de Rezervă al Guvernului R. Moldova nu mai sînt bani

5 aug. 2021,, 22:44   Economie
3604 3

În Fondul de Rezervă al Guvernului R. Moldova practic nu mai sînt bani. Declarația a fost făcută de Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, care a avertizat că viitorul Guvern propus de Natalia Gavrilița va întîlni mari dificultăți în exercitarea funcției, în cazul în care nu vor fi găsite suficiente fonduri bănești.

„Fondul de rezervă este gol după alegerile anticipate. Și dacă viitorul Guvern va avea nevoie să achite anumite plăți de urgență, nu o va putea face. Dar există pericole, cum au mai fost în alți ani inundații sau secete. Și Fondul de Intervenții este gol, după ce s-au achitat bani pentru cei care au avut de suferit în urma calamităților naturale, dar și plăți pentru medicii care au activat în perioada pandemică”, a declarat Aureliu Ciocoi pentru presa de la Chișinău.

Totodată, premierul interimar a mai menționat că Legea Bugetului pentru acest an, sînt prevăzute venituri bănești din fonduri externe pentru lunile septembrie-octombrie.

Cu toate acestea, Aureliu Ciocoi a menționat că transmite o valiză bugetară foarte bună către noul Guvern de la Chișinău.

„Am rămas plăcut surprins cînd am primit rapoartele de la Ministerul Finanțelor. În primele șapte ale anului curent veniturile bugetului public național a constituit 41 miliarde de lei, cu 6,9 miliarde de lei mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut. Și bugetul de stat are un venit de 25 miliarde de lei. La ora actuală în soldurile bugetelor afiliate bugetului public național sînt peste 9 miliarde de lei, bani aflați în conturile Trezoreriei Naționale. Deocamdată situația este bună în transmiterea ștafetei. Dacă tinerii colegi din noua garnitură se vor mișca suficient de rapid ca să înceapă negocierile cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, partenerii financiari ai R. Moldova astfel încît extrem de rapid să negocieze acordurile necesare pentru deschidere asistenței macrofinanciare, atunci anul 2021 va fi careva probleme din punct de vedere financiar”, a subliniat Aureliu Ciocoi.


Amintim că la începutul acestei săptămîni, premierul desemnat, Natalia Gavrilița, a prezentat programul de guvernare și propunerile pentru viitorul cabinet de miniștri, iar mîine, 6 august 2021, Parlamentul R. Moldova se va convoca în ședință extraordinară pentru a decide soarta Guvernului Gavrilița.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?