Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1087

De ce nu scad prețurile la prune în Moldova

26 aug. 16:15   Economie
3579 0

În Moldova, prețul prunelor nu scade din cauza roadei scăzute.

O susțin experții EastFruit, menționînd că de la jumătatea lunii august, pe măsură ce procesul de recoltare a prunelor soiurilor „de toamnă” a crescut, prețurile cu ridicata pentru aceste fructe s-au stabilizat și chiar au început să crească încet. La sfîrșitul celei de-a doua decade a lunii, gama de prețuri angro de lucru la prune era de 6-7 lei/kg (0,31-0,36 dolari/kg). Adică, în moneda națională - exact la fel ca în aceeași perioadă din ultimii trei ani (dar prețul dolarului în august 2022 este mai mic cu 0,03-0,05 USD/kg).

Experții EastFruit subliniază că, de obicei, sfîrșitul verii, mai ales în anii secetoși, este perioada de începere a livrărilor de export în masă de prune moldovenești către piețele din UE și CSI. În acest an, exporturile active de prune în ambele direcții au fost amînate. Piața rusă pentru comercianții moldoveni este momentan indisponibilă din cauza embargoului. Aprovizionarea pieței din Belarus nu este foarte mare, întrucît cumpărătorii locali pun condiții inacceptabile pentru furnizorii din Moldova. Exporturile se îndreaptă către Romînia și Polonia, dar pînă acum nu sînt sistematice – livrări unice relativ mici. Potrivit comercianților, procesul se va activiza din a doua săptămînă a lunii septembrie.

La sfîrșitul lunii august, principalii cumpărători de prune moldovenești sînt comercianții locali, precum și producătorii de conserve (piure) și producătorii români de prune pentru distilare. Prețurile la prunele industriale nu sînt foarte mari – aproximativ 2,5-3 lei/kg (0,13-0,15 USD/kg), dar sînt egale sau ușor peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

Specialiștii Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM sînt de acord că prețurile la prune sînt menținute la un nivel relativ acceptabil datorită roadei scăzute și, în consecință, a ofertei la fel scăzute. Conform prognozei reprezentanților organizației, din cauza secetei din acest an, recolta de prune este puțin probabil să depășească 70-80 de mii de tone, adică va fi cu 20-30% mai mică decît recolta din anii obișnuiți. În același timp, nu există o achiziție activă de prune pentru depunerea în depozitele de fructe – incertitudinea este prea mare. Numai produsele în baza unor contracte de export încheiate sînt prevăzute pentru depozitare.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав