Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce trebuie să facă Moldova pentru a începe vînzarea de carne și ouă către UE

13 sep. 2018,, 18:40   Economie
3481 0

Vînzarea de carne, ouă și produse animaliere pe piața europeană va asigura creșterea exporturilor moldovenești cu cel puțin 15%.

Acest fapt a fost menționat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrunirea cu producătorii din sectorul avicol, în cadrul căreia a fost discutat progresul implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B, relatează Noi.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, Gaburici a amintit că anul trecut erau peste 65% din exporturi orientate spre UE, iar comercializarea pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere va asigura o creștere de minimum 15% la export și cifra ar putea fi mult mai mare.

Ministrul a remarcat că Republica Moldova poate produce și exporta de două ori mai multă carne de pasăre decît în prezent. „Odată cu obținerea acestui drept, sectorul avicol din Republica Moldova se va dezvolta considerabil. Este un proces mai dificil, dar nu imposibil. Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE și să vedem pe rafturile din magazinele de acolo mai multe produse autohtone. Misiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii este de a deschide cît mai multe piețe pentru agenții economici. Pentru asta însă trebuie să facem ca produsele noastre să fie de calitate înaltă și să corespundă standardelor europene. Depunem eforturi consolidate în acest sens, pentru a reuși”, a subliniat Chiril Gaburici.

În cadrul întrunirii cu producătorii din sectorul avicol și reprezentanții instituțiilor responsabile au fost discutate aspecte ce țin de modernizarea legislației UE pe compartimentul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor în domeniul avicol, cerințele UE și nivelul de pregătire a întreprinderilor pentru dobîndirea dreptului de a exporta aceste produse în țările Uniunii Europene.


Printre condiționalitățile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova, prevăzute în Foaia de parcurs, se numără armonizarea cadrului legislativ național la acquis-ul comunitar; reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în vederea îndeplinirii cerințelor pentru obținerea dreptului de export în UE a cărnii și ouălor de pasăre categoria B; asigurarea conformității operatorilor businessului alimentar; reorganizarea sistemului de laboratoare etc.

Republica Moldova va obține dreptul de a exporta carne și ouă în UE, după desfășurarea unei misiuni de audit din partea Uniunii Europene. În acest sens, experții din Lituania au prezentat astăzi procedura de organizare a auditului de țară pentru obținerea acestui drept.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?