X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Amenzi de patru ori mai mari pentru casele de schimb valutar care încalcă legea

13 apr. 14:30   Economie
1811

Cuantumul amenzii aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor, care admit încălcări ale legislației valutare, ar putea fi majorat de patru ori: de la 25 de mii de lei pînă la 100 de mii de lei.

Este una din propunerile de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, avînd drept scop sporirea gradului de disciplină în domeniul vizat și a siguranței operațiunilor de schimb valutar, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege, urmînd să îl prezinte în plenul Legislativului pentru aprobare.

O altă propunere de modificare a legislației valutare se referă la obligativitatea supravegherii și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real al timpului, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice. Prin această modificare se urmărește îmbunătățirea deservirii clienților caselor de schimb valutar în contextul asigurării securității și integrității acestor unități.

Suplimentar, acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de Banca Națională a Moldovei. O altă cerință este să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.


Proiectul mai prevede majorarea termenului de luare a deciziei de către BNM pentru licențierea caselor de schimb valutar și a hotelurilor – de la 15 la 30 de zile, ținînd cont de cerințele suplimentare stabilite pentru licențiere.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав