X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Viziunea unui adolescent asupra drogurilor... Adulții trebui să știe!

8 iun. 2019,, 03:30   Externe
3632 2

În ultimii șaisprezece ani din viața mea, am făcut tot posibilul pentru că copilul meu să supraviețuiască în această lume crudă și pentru ca ea să nu aibă ce spune psihoterapeutului său în viitor...

Al doilea, desigur, este utopia. Copiii oricum vor găsi greșeli ale părinților. Dar datorită metodelor mele nebunești de educație, am avut o relație de încredere cu copilul, ceea ce a făcut posibil următorul interviu. Aceasta este o viziune de acolo unde noi, părinții, nu avem acces. O opinie de partea cealaltă a baricadelor. Discuție sinceră despre ceea ce îi sperie pe toți.

COPIII ȘI DROGURILE

- Îți mai amintești cînd au vorbit pentru prima oară părinții tăi despre droguri?

- La aproximativ 7-8 ani, dar asta nu a fost o noutate pentru mine. Știam deja despre ele. Am auzit de la prieteni, de exemplu, că fratele mai mare al cuiva devenise dependent de droguri.


- Și care e atitudinea copiilor cu privirre la aceasta?

-Nici un fel. Calmă. Toți știau că drogurile sînt rele, dar nu își prea făceau griji mult, ci doar împărtășeau informații.

- Avînd în vedere faptul că nu vei fi sancționată, poți spune cinstit, ai încercat drogurile?

- Nu. Nu am încercat.

- De ce?

- Nu știu. Din mai multe motive. Da, știu că este periculos. Dar, probabil, primul motiv - nu vreau să dezamăgesc părinții. Mie personal îmi va fi rușine. De asemenea, știu că există o reacție alergică puternică de la droguri. Sincer, nu vreau să mor.

- Dar ți s-a oferit și mulți dintre prietenii tăi au încercat deja?

- Aproape toată lumea a încercat. Și mi s-a oferit multe, de multe ori. Mulți prieteni folosesc deja în mod constant.

- De unde iau banii pentru asta? Căci este scump?

- Așa întrebi, de parcă aș cunoaște toate prețurile. Din ceea ce mi-au spus, "nava" - cutia cu iarbă costă aproximativ 200 de grivne. Pe cît timp îți ajunge această iarbă, nu am idee.

- De unde iau bani?

- Da, prin școală poți merge să ceri una sau două grivne, și să spui că nu-ți ajunge pentru o chiflă. În două-trei lecții poți aduna pînă la 100 grivne. Se poate de îngrămădit din banii de buzunar. Chiar și la stația de autobuz, poți cere de la adulți, ca și cum nu-ți ajunge pentru transport, ai uitat banii, punga a fost furată. În plus, ”prieteni” se adună și cumpără o cutie pentru toți.

- Ce folosesc?

- Totul, cu excepția a ceea care se întroduce în venă. Iarbă, condimente, sare, fen, marcă, pastile.

- La ce vîrstă încep să se folosească droguri?

- Fiecare diferit. De obicei, la vîrsta de 15-16 ani. Pot fi de 12-13, dacă, de exemplu, este dintr-o familie bogată și copilul are întotdeauna bani, atunci cei mai mari de 16-17 ani se vor ”împrieteni” cu el. Și ei îi vor propune să cumpere și să încerce.

- Credeți că aceasta este o problemă reală? Există mulți copii care consumă?

- Dacă să luăm toate cunoștințele mele, atunci ai încercat 70%, iar consumă mereu – cred că 40%.

- Deci sînt deja dependenți?

- Da, dar asta nu este acea dependență care îi distruge fara droguri. Ei spun că se simt mai bine atunci cînd folosesc, le este confortabil, au o reacție mai bună, că se îndepărtează de la realitate. De aceea ei trebuie să fie în mod constant în euforie.

- Se îndepărtează de la probleme? Acesta este motivul pentru care copiii încep să utilizeze?

- Adesea da. Cu ajutorul drogurilor, ei pur și simplu se îndepărtează de realitate, de problemele din familie. Și, de asemenea, dorința de a nu fi o oaie neagră - în companie toată lumea fumează ierburi și, pentru a nu mă alunga din companie, voi fuma și eu.

- Cum crezi, cum drogurile le afectează viața?

- Nicicum. Aceștia sînt oamenii care, pe lîngă droguri, au multe alte interese în viață. Ei duc o viață activă, studiază, vor intra la o facultate. Ei încearcă doar să supraviețuiască acestei perioade. Iar atunci cînd nu vor mai avea nevoie de asta, se vor opri. Ei nu neagă că drogurile este rău, că drogurile dăunează organismului, dar la această etapă au nevoie de ele.

- Toți se vor putea opri cînd vrea?

- Nu, probabil nu toți. Depinde de caracter. De personalitate. Există diferențe, se vede.

- Există o legătură între familie și faptul că copiii încep să folosească droguri?

- Da. Dar nu în sensul că, dacă familia o duce greu, copilul va folosi. Nu depinde deloc de bunăstarea familiei. Încearcă aproape toți. Dar dacă există probleme în familie, relația cu părinții este rea, copilul poate deveni dependent de droguri. Nici la unul dintre prietenii mei, părinții nu bănuiesc că copiii lor consumă droguri. Cineva nu acordă atenție copiilor, cineva crede în imaginea "Am un copil bun, se comportă bine și învață normal".

- Spune-mi cum ți se oferă? Cine? Unde?

- Peste tot. La școală, pe stradă. Prietenii îți oferă doar să încerci. Nimeni nu te trage nicăieri, nu te forțează. Doar - vrei, nu vrei.

- Ce, așa cum împart chiflele?

- Hmm. Da, da. La pauză ieși - cineva fumează țigări, cineva iarbă. Și îți propun.

- Copiii fumează iarbă și se întorc la lecții?

- Da.

- Și mulți aduc droguri la școală?

- Ei bine, vreo 20. Din diferite clase.

- Deci nu există anumiți dealeri? Pur și simplu copiii aduc?

- Nu știi cum se face asta?

- Se pare că nu.

- Ai văzut pe pereți și pe garduri aceste inscripții: "Sare, conuri, fen". Acestea sînt numele canalelor telegram. Acolo există un bot care îți scoate numărul cartelei. Pui bani și primești coordonatele marcajului.

- În opinia ta, școala poate influența cumva situația?

- Poate, însă atunci va începe o revoltă.

- Adică?

- Ar trebui de închis toate ieșirile și să nu iasă nimeni din școală în pauze. Și de fiecare dată când cineva este prins că a consumat, trebuie de chemat poliția, părinții, de căutat și de retras totul. În primul rînd, școala nu va face acest lucru, deoarece nu dorește publicitate, verificări constante din partea organelor de reglementare și reputație stricată. Și în al doilea rînd, elevii vor organiza o revoltă. Vom înceta să învățăm, să fim politicoși, vom deveni mereu nepoliticoși, vom distruge mobilierul și aparatele, vom desena graffiti pe fiecare perete.

- Dacă idolii voștri - cîntăreți, actori – v-ar spune că drogurile sînt periculoase, asta ar conta, ar da un rezultat pozitiv?

- De fapt, totul se întîmplă exact învers. Toți adolescenții ascultă rap rusesc, iar toți rapperii din cîntece vorbesc despre droguri. Aceștia (rapperii) sînt văzuți mereu în euforie și la unele spectacole și pe stradă. Deci copiii văd că drogurile este ceva normal.

- Ce pot face părinții pentru ca copilul să înțeelagă că drogurile sînt rele și nici măcar să nu încerce?

- Nimic. Nici un fel de discuții și explicații nu vor ajuta. Din contra, ei vor propune și descrie cît de bine și relaxant este și vor convinge. Cred că trebuie să-i învățăm pe copii să reziste acestor manipulări. Nu numai în ceea ce privește drogurile, dar totul. Nu cedați în fața manipulărilor! Toată lumea cunoaște despre pericolele drogurilor, dar nu toată lumea poate rezista și nu se poate supune acestor convingeri: "Haide! De ce nu?! Din prima oară numeni nu a devenit dependent, nimeni nu a murit!

- Și copilul cade de acord?

- Da. Iată să-i înveți să refuze este cel mai bun lucru ce poate fi făcut.

Concluzii nu vor fi.

Repostul, desigur, este binevenit.

Valentina Volcean

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?