Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 493

Un Van Gogh, adjudecat cu peste 7 milioane de euro la Paris

5 iun. 2018,, 23:00   Diverse
2640 0

Un tablou din tinereţea lui Van Gogh a fost adjudecat cu peste 7 milioane de euro la Paris, luni, în cursul primei vînzări la licitaţia unei lucrări a maestrului olandez în Franţa după mai bine de 20 de ani, a anunţat casa de licitaţie Articurial, potrivit AFP.

"Women Mending Nets in the Dunes" ('Raccommodeuses de filets dans les dunes') din 1882 a fost adjudecat cu 7.065.000 de euro de către un colecţionar american, după mai multe oferte, în timp ce această lucrare era estimată între 3 şi 5 milioane de euro.

Artcurial calificase anterior vînzarea drept "eveniment", dat fiind că "din ce în ce mai puţine opere ale lui Van Gogh sînt în circulaţie", adică "nu mai mult de două sau trei pe an la licitaţiile din lume".

Potrivit Artcurial, este un "record mondial pentru un peisaj de Van Gogh, perioada olandeză, vîndut la licitaţie".

Opera a fost pictată la începutul carierei lui Van Gogh, atunci cînd avea 29 de ani.

"Pictată în august 1882, pînza prezintă toate premisele revoluţiei picturale ale autorului 'Nopţii înstelate'" , explică Artcurial.

"Se regăsesc deja toate caracteristicile picturii lui Vincent, în special tratarea peisajelor, lăsînd spaţiu pămîntului şi cerului, întotdeauna foarte elaborate. Acest peisaj este mai mult decît remarcabil, un jalon esenţial în parcursul artistului", potrivit lui Bruno Jaubert, director asociat al Departamentului de artă modernă de la Artcurial.

"Este singurul peisaj al lui Vincent pictat în această epocă, exemplu al influenţei şcolii de la Barbizon şi a şcolii de la Haga", apreciază expertul.

Fostul proprietar, un colecţionar european, a împrumutat opera timp de opt ani, pînă în 2015, Muzeului Van Gogh din Amsterdam. Muzeele din Montreal şi Haga l-au prezentat succesiv între 1960 şi 2010.

Ultima vînzare la licitaţie a unei lucrări de Van Gogh la Paris datează de la mijlocul anilor 1990: "Le Jardin a Auvers", vîndută pentru 10 milioane de dolari.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X