Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ancheta pe prima licitație de la Aeroport, finalizată. Ce spune Spînu

19 apr. 08:00   Societate
4020 0

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că ancheta internă pornită la solicitarea premierului Dorin Recean pe prima licitație de la Aeroport a fost finalizată.

Atunci Guvernul a calificat concursul drept unul „sabotat”. „S-au depistat nereguli, dar Agenția Proprietăți Publice (APP) va decide dacă transmite mai departe materialele organelor de drept” a declarat Spînu la emisiunea „Cutia Neagră”.

„Ancheta internă sa finisat, urmează ca Aeroportul, sau Agenția Proprietăți Publice (APP) să facă un comunicat. Eu știu pe deasupra ce a arătat investigația. S-au depistat nereguli și cine a răspuns de acele procese. Deja Agenția Proprietăți Publice (APP) va decide dacă va trimite mai departe organelor de drept.

Amintim că AIC a organizat o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.


După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit pînă la 15 aprilie 2024. Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a anunțat pe 17 aprilie despre faptul că procesul a fost sistat, iar licitația va fi relansată. Se întîmplă după ce singura companie care a depus dosarul de participare la concurs „Lagardere Travel Retail” „nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”.

Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrîns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

4
0
0
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?