Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Premierul și-a expus opinia cu privire la licitația spațiilor comerciale de la Aeroport

18 apr. 08:15   Societate
2591 0

  În cadrul unei apariții televizate la emisiunea „Punctul pe AZi” de miercuri seara, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că sabotajul licitației pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău a fost orchestrat de către actualii ocupanți ai acestor spații.

  Premierul a subliniat determinarea guvernului de a elimina influența grupărilor criminale din aeroport, referindu-se în mod specific la asocierea cu controversatul om de afaceri Ilan Șor.

  "Republica Moldova a recuperat aeroportul și, după lungi lupte și procese, trebuie să scăpăm de gruparea criminală din aceste spații comerciale", a afirmat Recean. Aceste comentarii vin în contextul unor eforturi continue ale guvernului de a curăța instituțiile statului de corupție și de influența nefastă a afacerilor ilegale.

  Amintim că AIC a organizat o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

  După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit pînă la 15 aprilie 2024. Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a anunțat pe 17 aprilie despre faptul că procesul a fost sistat, iar licitația va fi relansată. Se întîmplă după ce singura companie care a depus dosarul de participare la concurs „Lagardere Travel Retail” „nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”.


  Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

  În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

  Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

  Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

  Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

  Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrîns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

  2
  1
  1
  3
  22

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?