X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Satul de pescari care s-a transformat în una din cele mai bogate metropole din lume

20 noi. 2018,, 22:33   Externe
2839 0

Unul dintre motivele pentru care China a reușit să devină a două economie a lumii este acela că a creat zone economice cu statut special, care au atras investiții și au devenit adevărate hub-uri tehnologice.

Un exemplu e dezvoltarea uluitoare a oraşului Shenzhen, transformat în doar 40 de ani dintr-un modest sat de pescari, într-o metropolă cu 12 milioane de locuitori.

Acum 40 de ani, Shenzen era doar un sat de pescari de pe coasta sudică a Chinei. Azi e oraşul cu cea mai rapidă expansiune din lume şi unul dintre centrele unde e concentrată bogăţia Chinei.

Matt Rivers, corepondent CNN: „Acela e Deng Xiaoping, cel care a condus China de la sfîrşitul anilor ’70 pînă la începutul anilor ’90. A fost ideea lui să deschidă China către restul lumii. A făcut asta parţial creînd aceste zone economice speciale, printre care Shenzhen. Au tratament fiscal preferenţial, mai multe investiţii străine directe şi asta, mai mult că orice, a ajutat la crearea a tot ce vedeţi.”

Firmele occidentale au venit unele după altele, iar fabricile au răsărit peste tot, producînd pe bandă rulantă marfă şi electronice ieftine, copiate după modele occidentale. Pînă cînd producătorii au înţeles un lucru.


Andrew Huang, analist: „Nu poţi să faci profit mare doar copiind. Aşa că au învăţat să adauge valoare designului. Iar acum produc designuri noi.”

Startup-urile din domeniul tehnologiei au înflorit în oraşul mai cald şi mai puţîn poluat decît Beijingul, aducînd inovaţii în inteligenţă artificială, robotică şi vehicule electronice. De la recunoaştere facială la o întreagă piaţă, cea mai mare din lume, care funcţionează aproape complet fără bani gheaţă şi fără plăti cu cardul.

Matt Rivers, corespondent CNN: „Cînd intri la metrou, ţi se fotografiază faţa. Acolo sînt lumini, eşți fotografiat de fiecare dată cînd coborî la metrou.”

Matt Rivers, corespondent CNN: „La fiecare tarabă de aici poţi cumpăra fructe sau ce ai nevoie cu telefonul. Scanezi un cod QR că acesta. E o plată cu aplicaţia WeChat. Şi asta-i tot. Atît e de simplu. Tocmai am cumpărat fructe de la această femeie.”

Toate aceste inovaţii sînt susţinute de Guvern, în încercarea de a evolua de la „fabricat în China” la „conceput în China”. Iar ascensiunea economiei chineze e incontestabilă, deşi nu e clar dacă va reuşi să răstoarne dominaţia americană. Dar dacă o face, probabil că Shenzhen, oraşul construit într-o generaţie, va fi avut o mare contribuţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?