X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

Sănătatea copiilor este în pericol la nivel mondial

17 oct. 2019,, 21:30   Diverse
2059 0

Subnutriţi sau supraponderali: unul din trei copii cu vîrsta sub cinci ani nu primeşte alimentaţia corespunzătoare pentru a creşte sănătos, avertizează Unicef într-un raport publicat marţi, 15 octombrie.

În 2018, din cei 676 milioane de copii sub cinci ani la nivel mondial, aproximativ 227 milioane (aproximativ o treime) erau subnutriţi sau supraponderali, iar 340 milioane (jumătate) sufereau de carenţe alimentare, a afirmat Agenţia ONU pentru protecţia copiilor, scrie Agerpres.

Pe fondul globalizării obiceiurilor alimentare, a sărăciei persistente şi a schimbărilor climatice, un număr tot mai mare de ţări sunt afectate de toate aceste diferite forme ale malnutriţiei, compromiţând dezvoltarea lor viitoare, afirmă Unicef, care evocă o „triplă povară”.

Subnutriţia rămîne pe prim plan, afectând de aproximativ patru ori mai mulţi copii decât excesul de greutate. Deşi numărul copiilor care nu primesc suficientă hrană în raport cu nevoile lor nutritive a scăzut semnificativ (-40% între 1990 şi 2005), aceasta rămîne o problemă majoră pentru multe ţări, în special în Africa subsahariană şi Asia de Sud.

Astfel, 149 de milioane de copii la nivel mondial sunt prea mici pentru vârsta lor (retard de creştere din cauza malnutriţiei cronice) şi 50 de milioane sunt prea slabi în raport cu înălţimea lor (emaciere, legată de o malnutriţie acută şi/sau o problemă de absorbţie a nutrienţilor).


Unicef atrage de asemenea atenţia asupra celor 340 de milioane de copii care suferă de „foame ascunsă”, deoarece primesc un număr suficient de calorii, însă nu şi mineralele şi vitaminele esenţiale pentru dezvoltarea lor (fier, iod, vitamina A şi C, în special din cauza lipsei fructelor şi legumelor şi a produselor de origine animală).

Aceste deficienţe, afirmă organizaţia, pot avea consecinţe fizice severe (sistem imunitar deficitar, probleme de vedere sau auz) şi intelectuale.

În cele din urmă, excesul de greutate şi obezitatea se dezvoltă rapid, cu 40 de milioane de copii afectaţi, inclusiv în ţările sărace.
În timp ce această problemă era aproape necunoscută în ţările cu venituri mici în 1990 (doar 3% din ţările din această categorie aveau mai mult de 10% dintre copii supraponderali), acum trei sferturi dintre ele se confruntă cu această problemă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав