X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

O echipă de cercetători americani a ascultat ''muzica'' unei pînze de păianjen

14 apr. 2021,, 21:30   Externe
2486 0

O melodie stranie, de rău augur, reverberantă, ce poate transmite fiori. Aşa sună o pînză de păianjen, potrivit unei echipe de cercetători americani care a studiat cu ajutorul inteligenţei artificiale vibraţiile emise de păianjeni, relatează miercuri Reuters.

Pînzele de păianjen pot oferi o orchestră de informaţii, ce pot fi utile în diverse domenii, din cel al comunicaţiilor pînă în cel al construcţiilor, susţine Markus Buehler, profesor de inginerie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care a utilizat inteligenţa artificială pentru a le studia.

"Păianjenii folosesc vibraţiile ca modalitate de comunicare cu mediul înconjurător, cu alţi păianjeni", a explicat el.

"Am înregistrat aceste vibraţii emise de păianjeni şi am folosit inteligenţa artificială pentru a studia aceste modele vibraţionale şi a le asocia cu anumite acţiuni, învăţînd practic limbajului păianjenului", a adăugat Buehler.

Buehler şi echipa sa de cercetători au creat modele 3D ale pînzelor de păianjen în momentele în care arahnidele erau ocupate cu diverse activităţi, precum construcţia pînzei, reparaţia acesteia, vînătoare sau hrănire. Specialiştii au ascultat apoi sunetele încercînd să găsească tipare în semnalele păianjenilor şi au recreat sunetele cu ajutorul computerelor şi al algoritmilor matematici.

"Păianjenul este un animal cu totul diferit", a spus Buehler. "Ceea ce păianjenii văd sau simt nu este audibil sau vizibil pentru urechea sau ochiul omului. Aşadar, transpunînd (vibraţiile) începem să experimentăm acest lucru", a adăugat cercetătorul.

Buehler speră că activitatea echipei sale ar putea permite oamenilor să înţeleagă limbajul păianjenilor şi chiar să comunice cu aceştia.

"Melodiile sînt genul de relaţii pe care şi păianjenul le-ar experimenta. Şi, din acest punct de vedere, putem începe să simţim cam ce simte un păianjen", a spus Buehler.

Există peste 47.000 de specii de păianjeni şi toţi ţes pînze care le asigură adăpost şi cu ajutorul cărora prind hrana.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, pînza de păianjen este de cinci ori mai rezistentă decît oţelul.

Structura vie a pînzei de păianjen ar putea conduce la inovaţii în construcţii, mentenanţă şi reparaţii, a precizat Buehler. "Ne putem imagina crearea unui sistem sintetic ce ar putea imita ceea ce face păianjenul pentru a detecta (vibraţiile) pînzei şi pentru a o repara", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?