Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Kremlinul a calificat drept nerezonabile cererile autorităților kosovari către Serbia

1 aug. 16:15   Diverse
1626

Moscova consideră nerezonabile cererile autorităților nerecunoscute din Kosovo către Serbia și își exprimă sprijinul pentru Belgrad. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor despre acest lucru, a informat RIA Novosti luni, 1 august.

„Susținem absolut Serbia. Sîntem aproape de sîrbii kosovari, credem că acestea sînt cereri absolut nefondate”, a spus reprezentantul oficial al președintelui rus.

În noaptea de 1 august, Serbia a raportat că forțele speciale de poliție ale Republicii Kosovo nerecunoscute s-au mutat din Pristina la granița cu Serbia. Ca răspuns, sîrbii au construit baricade în locul Rudare, pe autostrada Pristina-Leposavich și nu departe de orașul Zvecan.

Autoritățile din Kosovo au amînat procedura de interdicție a documentelor sîrbe de la 1 august pînă la 1 septembrie. Această decizie a fost luată de autoritățile kosovare după ce ambasadorul SUA a chemat să amîne restricția de intrare, ceea ce a provocat o agravare în nordul regiunii.
Agravarea conflictului dintre Kosovo și Serbia a fost evitată pînă acum, dar problema a fost amînată doar pentru o lună. Așadar, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a reacționat la situație.

„Acum, slavă Domnului, s-au evitat unele agravări noaptea, dar situația a fost amînată doar pentru o lună, așa că este foarte important să arătăm prudență din toate părțile”, a spus purtătorul de cuvînt al Kremlinului.


Pe 31 iulie, în Kosovo au declanșat alerte de raid aerian, urmate de rapoarte că partea sîrbă construia baricade. S-au auzit împușcături la granița cu autoproclamata republică.

Ulterior, președintele sîrb Aleksandar Vucic a anunțat că poliția din Kosovo va lansa o operațiune militară împotriva sîrbilor. El a explicat că autoritățile autoproclamatei republici vor să blocheze intrarea cetățenilor cu acte sîrbești, iar pe viitor să solicite reînmatricularea mașinilor cu numere kosovare.
La 1 august, Kosovo a amînat pînă la 1 septembrie procedura de interdicție a documentelor sîrbești. Autoritățile au declarat într-un comunicat că decizia a fost luată după un apel al ambasadorului SUA.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав