X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Explicație: De ce ne dau lacrimile cînd tocăm ceapa?

31 mar. 2019,, 23:59   Externe
3268 0

Atunci cînd tai o ceapă, celulele ei se “sparg”, eliberînd alinaza, o enzimă carcteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, pînă cînd se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.

Problema este că acestă substanţă, avînd sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Cînd ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant.

La fel se întîmplă cînd îţi intră în ochi praf, fum sau fard. Imediat, creierul comandă ochiului să producă lacrimi, menite să spele impurităţile. Începi să clipeşti rapid, îţi curg lacrimi şi oricît te-ai strădui nu mai poţi ţine ochii deschişi pentru că, inconştient, încerci să-i protejezi de alte pericole.

Din cauza usturimii ai tendinţa să te ştergi la ochi, iar dacă mai ai încă pe mînă zeama de la ceapă, nu faci decît să înrăutăţeşti situaţia.

Dacă unele soiuri de ceapa te fac să plîngi destul de rău, alte soiuri, ceapa verde sau usturoiul nu au acelaşi efect.


Toate conţin compuşi de sulf în anumite cantităţi, însă diferă cantitatea de alinază. În usturoi şi ceapă verde ea este mai mică, deci va fi mai scăzută şi cantitatea de sulf transformată în substanţă volatilă. Asta înseamnă că iritantul nu îţi ajunge la ochi pe calea aerului.

În schimb, dacă pui mîna pe usturoiul tocat, apoi te ştergi la ochi, vei vedea că ustură la fel de tare.

Ce poţi face ca să nu plîngi cînd toci ceapa

Dacă nu eşti dispusă să găteşti cu ochelari de înot la ochi, poţi încerca să pui ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte să o tai. Dacă termini de tocat îndeajuns de repede nu vei mai plînge pentru că substanţele din ceapă, îngheţate fiind, nu mai dau aceleaşi reacţii.

Pe de altă parte, dacă eşti suficient de rapidă nici nu mai are rost să congelezi ceapa. Presupunînd că ai doar o jumătate de ceapă şi destulă dexteritate în mînuirea cuţitului, ai putea să termini înainte să ajungă la ochi substanţa cu conţinut de sulf.

De asemenea, poţi să ţii mîinile, cu tot cu ceapă, sub apa atunci cînd o toci. Chiar dacă o sa dureze ceva mai mult, nu vei mai fi nevoită să lacrimezi, pentru că substanţele iritante se dizolvă în apă şi nu mai ajung la ochii tăi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?