Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Sute de arbori și copaci de specii diferite, identificați ca fiind tăiați ilegal

7 mar. 20:00   Societate
2282 0

În cadrul verificărilor desfășurate de către inspectorii de mediu din Dondușeni, conform planului de lucru stabilit, au fost identificate și documentate mai multe cazuri de încălcări grave ale legislației privind protecția mediului în Republica Moldova.

Unul dintre cazurile depistate este cel al tăierii ilegale și sustragerii masei lemnoase într-o fîșie forestieră de protecție gestionată de Calea Ferată a Republicii Moldova, în districtul Ocnița, localitatea Tîrnova. Un număr de 531 de cioate de arbori și copaci de specii diferite au fost identificate ca fiind tăiate ilegal, cu un volum total al masei lemnoase de 15,116 metri cubi. Prejudiciul cauzat mediului este estimat la suma de 27.316,80 lei. Cioatele arborilor tăiați ilegal au fost marcate cu amprenta Inspecției Dondușeni, iar autoritățile au demarat investigații pentru identificarea persoanelor responsabile, transmite Noi.md.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, tir la talere skeet şi copac

Alte două cazuri de tăieri ilegale de arbori au fost constatate în fîșia forestieră de protecție gestionată de primăria Tîrnova, unde au fost descoperite 548 de cioate de arbori și copaci de specii diferite, cu un volum total al masei lemnoase de 15,622 metri cubi. Prejudiciul cauzat mediului în această situație este estimat la 25.421,40 lei.

Inspectorii de mediu au documentat și alte încălcări ale legislației privind protecția mediului, cum ar fi depozitarea ilegală a deșeurilor în localitatea Climăuți și arderea biodeșeurilor în localitatea Moșana.


Ambele cazuri au fost sancționate conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, cu amenzi în valoare de 600 și, respectiv, 5000 lei.

Totodată, în cadrul controlului efectuat la solicitarea Inspectoratului de Poliție din Dondușeni, au fost constatate două cazuri de tăieri ilegale de arbori. Într-unul dintre acestea, 48 de arbori de specii diferite au fost tăiați ilegal în fîșia forestieră de protecție gestionată de Calea Ferată a Republicii Moldova, districtul Ocnița, localitatea Corbu, iar în celălalt caz, 5 arbori de specie arțar au fost tăiați ilegal într-un grup de arbori gestionat de primăria Corbu.

Prejudiciul cauzat mediului în aceste situații este estimat la 2585 lei, respectiv 280 lei.

De asemenea, în timpul verificărilor, s-a descoperit și un caz de construcție neautorizată a unui bazin de acumulare a apei de către SRL "Frukt-Laine" în localitatea Pocrovca, pentru irigarea livezii.

Inspectorii de mediu au aplicat o amendă de 25.000 lei conform prevederilor legale.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului subliniază că aceste acțiuni ilegale au un impact negativ asupra biodiversității și echilibrului ecologic al regiunilor afectate.

Este esențial ca autoritățile competente să ia măsuri ferme pentru identificarea și sancționarea celor vinovați de aceste încălcări, iar comunitatea să fie conștientizată cu privire la importanța conservării pădurilor și a resurselor naturale.

Doar printr-o colaborare activă între instituțiile de stat, societatea civilă și comunitățile locale putem asigura protejarea durabilă a mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?