Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Exagerarea rolului jucat de gene la dezvoltarea intelectului

5 feb. 2018,, 02:01   Externe
2480 0

Rolul eredității la dezvoltarea timpurie a inteligenței este deseori exagerat. Psihologii de la Universitatea Rutgers (SUA), care au analizat ultimele cercetări din acest domeniu, au ajuns la aceste concluzii.

În opinia lor, un impact semnificativ asupra formării IQ-ului o au mediul și educația la începutul vieții. Despre studiu povestește Daily Science.

Oamenii de știință au evaluat moștenirea diferitelor trăsături, adică cît de mult depind acestea de gene, la o scară de la 0 la 1. Spre exemplu, moștenirea culorii ochilor e de 0,99, fiind un indice foarte înalt. Pentru nivelul de inteligență, această valoare a fost de asemenea estimată la indicele de 0,8, care este, de asemenea, considerat înalt. Însă un nou studiu arată că factorii de mediu pot avea un impact mult mai mare asupra dezvoltării IQ-ului la o vîrstă fragedă.

Conform concluziilor psihologilor, la copiii mici, moștenirea IQ-ului poate fi sub indicele de 0,3. Acest lucru însemnînd că factorii genetici nu influențează direct dezvoltarea intelectului, ci interacționează într-un mod foarte complicat cu mediul înconjurător. Spre exemplu, mintea unor gemeni monozigoți (identici), care crescuți în diferite condiții se vor dezvolta în moduri diferite, în pofida identității genetice. Prin urmare, educația în primii ani ai vieții poate mări semnificativ inteligența copilului, cu condiția să fie abordată corect.

Studiul are o importanță mare pentru abordarea educației. Autorii lucrării cred că adesea copiii încep să învețe prea tîrziu, iar momentul cînd mintea lor este cea mai receptivă este ratat. Programele școlare ar trebui, de asemenea, să fie revizuite, în loc să acumuleze cunoștințe, ar trebui să se concentreze pe construirea gîndirii critice. Numai în acest fel va fi posibil să fie realizat, pe deplin, potențialul genetic al copiilor.


Recent, cercetătorii au descoperit ca genele responsabile de dezvoltarea intelectului reglementează și speranța de viață. S-a dovedit că cu cît este mai mare intelectul, cu atît mai mult trăiește o persoană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?