X 

Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali

26 mai. 2022,, 23:00   Diverse
2787 0

Dacă un om are o iritație a pielii, acesta merge la medic, de la care poate primi un tratement. Pentru că și ei pot avea astfel de probleme, delfinii se tratează frecîndu-se de corali, informează Noi.md cu referire la descopera.ro.

În numărul din 19 mai al revistei iScience, cercetătorii arată că acești corali au proprietăți medicinale, sugerînd că delfinii folosesc nevertebratele marine pentru a-și trata afecțiunile pielii.

În urmă cu 13 ani, coautorul principal Angela Ziltener, biolog al vieții sălbatice la Universitatea din Zurich, Elveția, a observat pentru prima dată delfinii frecîndu-se de corali în nordul Mării Roșii, în largul coastei Egiptului.

Cum a fost descoperit faptul că și delfinii se tratează de probleme ale pielii?

Ea și echipa ei au observat că delfinii au fost selectivi cu privire la coralii de care se frecă și au vrut să înțeleagă de ce. „Nu văzusem ca acest comportament de frecare de corali să fie descris înainte și era clar că delfinii știau exact ce coral doreau să folosească. M-am gîndit: ‘Trebuie să existe un motiv’”, spune Ziltener.


Majoritatea cercetărilor despre delfini se desfășoară de la suprafața apei, dar pentru că Ziltener este scafandru, ea a putut să studieze delfinii de aproape. A fost nevoie de ceva timp pentru a le cîștiga încrederea delfinilor, ceea ce a reușit să facă în parte pentru că acești delfini nu au fost speriați de bulele mari eliberate de rezervoarele pentru scufundări și s-au obișnuit cu scafandrii.

„Unii delfini, cum ar fi delfinii rotitori din sudul Mării Roșii egiptene, sînt mai timizi în ceea ce privește bulele”, spune ea.

Odată ce grupul de animale i-a permis să le viziteze în mod regulat, ea și colegii ei au putut să identifice și să ia mostre din coralii de care se frecau delfinii. Ziltener și echipa ei au descoperit că, frecîndu-se în mod repetat de corali, delfinii din Indo-Pacific agitau polipii minusculi care alcătuiesc comunitatea de corali, iar aceste nevertebrate eliberau mucus. Pentru a înțelege ce proprietăți conține mucusul, echipa a colectat mostre de coral.

Ce conțin acești corali?

Atunci cînd autoarea principală Gertrud Morlock, chimist analitic și om de știință în domeniul alimentației la Universitatea Justus Liebig Giessen din Germania, și echipa ei au folosit teste la suprafață și spectrometrie de masă de înaltă rezoluție pentru a analiza mostre de corali Rumphella aggregata, corali Sarcophyton sp. și bureți Ircinia sp., au găsit 17 metaboliți activi cu activități antibacteriene, antioxidante, hormonale și toxice.

Descoperirea acestor compuși bioactivi i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că mucusul coralilor și al bureților servește la reglarea microbiomului pielii delfinului și la tratarea infecțiilor.

„Frecarea repetată le permite metaboliților activi să intre în contact cu pielea delfinilor. Acești metaboliți îi pot ajuta să atingă homeostazia pielii și să fie utili pentru profilaxie sau tratament auxiliar împotriva infecțiilor microbiene”, spune Morlock.

Delfinii sînt tot mai deranjați de oameni

Recifele în care se găsesc acești corali sînt locuri importante pentru populațiile locale de delfini. Mamiferele se duc acolo să se odihnească și să se distreze.

„Mulți oameni nu realizează că aceste recife de corali sînt dormitoare pentru delfini și, de asemenea, locuri de joacă”, spune Ziltener. Între perioadele de somn, delfinii se tratează frecîndu-se de corali. „Este un fel de duș; aceștia se curăță înainte de a merge la culcare sau cînd se trezesc”, spune ea.

De cînd a început să cerceteze delfinii în Egipt, în 2009, Ziltener a observat o tendință tulburătoare. „Industria turismului cîștigă acum mulți bani din înotul cu delfinii. Oamenii visează să înoate cu delfinii, așa că descoperă ce recife folosesc aceștia și îi deranjează pe delfini dacă nu respectă instrucțiunile despre cum să-i abordeze într-un mod responsabil”, spune ea.

Angela Ziltener este atît de îngrijorată încît a înființat o organizație numită Dolphin Watch Alliance, un grup de conservare care educă ghizii turistici, turiștii și publicul despre cum să le ofere turiștilor experiențe sigure pentru delfini și a făcut lobby pentru ca recifele să devină zone protejate.

Ziltener și echipa ei speră că atît timp cît recifele rămîn un loc sigur pentru delfini, ei pot continua să studieze frecarea de corali și să identifice ce corali și bureți sînt folosiți pentru anumite părți ale corpului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?