X 
Arşiţa stiri: 186
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1457

Curtea de apel georgiană a refuzat eliberarea lui Mihail Saakașvili

3 mar. 2023,, 12:57   Externe
2704 0

După o decizie similară a Tribunalului orașului Tbilisi, Curtea de apel georgiană a respins petiția avocaților fostului președinte Mihail Saakașvili de a amîna pedeapsa sau de a le elibera clientul de executarea pedepsei și de a-l transfera la o clinică străină pentru tratament.

Instanța a găsit petiția neîntemeiată, scrie kommersant.ru

Din mai 2022, fostul șef de stat urmează tratament pentru o serie de boli endocrinologice și mentale la clinica de elită Vivamedi din Tbilisi. Cu toate acestea, însuși Mihail Saakașvili, membrii familiei sale și avocații susțin că clinica din Tbilisi nu este suficient de profesională pentru a vindeca pacientul.

În ajunul verdictului Curții de apel, statele UE au adresat o cerere comună autorităților georgiene de a manifesta o atitudine umană față de Mihail Saakașvili și "de a rezolva problema tratamentului său adecvat”.

Mihail Saakașvili, care a condus Georgia din 2004 pînă în 2013, a fost condamnat de un tribunal din Tbilisi la șase ani de închisoare pentru organizarea acțiunii de maltratare a deputatului de opoziție și a omului de afaceri Valery Ghelașvili de către forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne în 2005, acuzîndu-l de insulte aduse soției președintelui Sandra Roelofs, într-un interviu în ziar.


Mihail Saakașvili însuși nu a pledat niciodată vinovat, dar fostul președinte al parlamentului Nino Burjanadze și fostul ministru al Apărării Irakli Okruașvili au depus mărturie împotriva sa. Aceștia au confirmat că președintele i-a ordonat într-adevăr ministrului de Interne Vano Merabișvili să bată deputatul care o jignise pe soția șefului statului.

Mihail Saakașvili s-a întors în secret în Georgia din Ucraina, în noaptea de 29 septembrie 2021, ascunzîndu-se într-o cisternă cu produse lactate, și a fost arestat pe 1 octombrie într-o locuință conspirativă din Tbilisi.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав