Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1162

China le cere SUA să oprească vînzările de arme către Taiwan

30 aug. 10:45   Diverse
1562 0

China cere ca Statele Unite să înceteze vînzarea de arme către Taiwan și să înceteze contactele militare cu insula pentru a evita creșterea în continuare a tensiunii în regiune, transmite RIA Novosti, cu referință la reprezentantul oficial al Ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu.

Diplomatul a subliniat că vînzarea de arme de către Statele Unite către Taiwan încalcă principiul „o singură China”, precum și prevederile celor trei comunicate comune chino-americane. În plus, a menționat el, astfel de acțiuni încurajează forțele separatiste pro-Taiwan și conduc la o escaladare a tensiunilor în strîmtoarea Taiwan.

„Statele Unite trebuie să înceteze imediat să vîndă arme Taiwanului și să nu mai contacteze militare cu acesta, să nu mai creeze factori care pot provoca o creștere a tensiunii în strîmtoarea Taiwan și, de fapt, să susțină declarația guvernului SUA de respingere a independenței Taiwanului”, a spus diplomatul. .
El a asigurat că Beijingul va lua măsuri decisive și eficiente pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate.

Anterior, Politico a informat că administrația președintelui american Joe Biden intenționează să ceară Congresului să aprobe o vînzare de arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari către Taiwan. Proiectul de acord presupune, printre altele, vînzarea a 60 de rachete antinavă și a aproximativ 100 de rachete aer-aer către autoritățile insulei.

Agravarea situației din jurul Taiwanului s-a produs pe fundalul unei vizite pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, care a avut loc pe 2 august. Beijingul a considerat călătoria politicianului american o încălcare a principiului unei singure Chine și o încălcare a suveranității statului.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав